Prvi koncert Crvenog ciklusa Zagrebačke filharmonije u sezoni 2013-2014.

Zagrebacka filharmonija

Nakon svečanog otvorenja prve europske sezone Zagrebačke filharmonije koju je otvorila znamenita Bečka filharmonija pod ravnanjem jednog od najcjenjenijih svjetskih dirigenata , maestra Lorina Maazela, ovaj petak, 4.10. u 19:30sati očekuje nas prvi koncert u Crvenom ciklusu.

Nastavak je to nedavno uspješno započete koncertne sezone pod sloganom „Jedan orkestar – Bezbroj glazbenih doživljaja”.

Uz orkestar pod ravnanjem glavnog gosta dirigenta Zagrebačke filharmonije, maestra Leopolda Hagera, solističku dionicu imat će hrvatski pijanist Bruno Vlahek. Mladi Vlahek jedan je od najsvestranijih hrvatskih glazbenika nove generacije, a pohvale za njegovo pijanističko umijeće sežu do toga da mu je glazbena kritika namijenila nadimak „novi Pogorelić”.

Ova koncertna večer započet će jednom od najizvođenijih i najčešće snimanih Haydnovih ostvarenja 88. simfonijom u G-duru, nastavit će se Koncertom za klavir i orkestar u A-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta u kojem će virtuozni nastup imati Bruno Vlahek.

Finale večeri bit će također u znaku Mozarta i njegove 41. simfonije u C-duru poznate pod nazivom Jupiter. Nazvana po vrhovnom rimskom Bogu, ona je savršeni primjerak ostvarenja svih težnji klasične simfonije. Simfonija kao vrhunac klasičnog glazbenog stvaralaštva, pogotovo kada dolazi iz Mozartovog skladateljskog pera, za istinske ljubitelje klasične glazbe bit će savršeni završetak ove koncertne večeri.