Božiću prethodi priprava. Crkvena priprava se zove advent ili došašće, a počinje prvom nedjeljom adventa. Nekoć su je posebno označavale mise zornice, danas sačuvane po selima. U naše vrijeme sve prisutniji znak adventa, koji ukazuje na Božić, postaje adventski vijenac, posebno u gradskim sredinama
I nekoć i danas u adventu vjernici pristupaju ispovijedi i pričesti, da bi tako slavili blagdan Božića u punoj vjerničkoj opredijeljenosti. Vjernička priprava se ne može svesti samo na taj spomenski sadržaj pa advent predstavlja crkvenu pripravu koja želi upraviti vjernike samo-prosudbi vlastitog života i djelovanja u svjetlu kršćanskog morala. Kao neposredni znak dostatne pripravljenosti na proslavu Božića traži i osobit čin pokore, pristup sakramentu pomirenja ili ispovijedi. Upravo po adventskoj ispovijedi i božićnoj pričesti Božić ima značenje obnove i novog zaleta u vjerničkom životu. 

Božićnu pripravu narodno nazivlje izričito usmjeruje Božiću nazivajući dane sv. Katarine, Bezgrešnog začeća ili sv. Lucije prvo čelo Božića tako da božićni krug zimskih narodnih običaja započinje s vremenom adventa, a završava sa Svijećnicom i danom sv. Blaža. Počimanje tog božićnog kruga dijelom odstupa od početka vremena crkvene priprave za Božić, jer se u nekim hrvatskim krajevima spomenutim danima počimanja mogu pribrojiti i dani sv. Barbare i sv. Nikole, također bogati narodnim običajima.

Adventi u Vukovaru i Zagrebu

Paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu, u Vukovaru započinju 15. vukovarske adventske svečanosti koje su posvećene obnovi kulturne baštine Vukovara. Prigodni program Vukovar – svjetlo baštine početi će u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova te biti nastavljen u Dvorcu Eltz tradicijskim adventskim običajima. Tamo će prvu svijeću na adventskom vijencu upaliti vukovarski gradonačelnik Željko Sabo.

Na glavnome zagrebačkom trgu sinoć je zapaljena prva svijeća na adventskom vijencu na fontani Manduševac, kao uvod u trotjedno razdoblje slavlja i darivanja te zagrebački predbožićni program.

Izvor: HRT