Prosvjedna okupljanja u Sotinu i Borovu naselju

prosvjednici

prosvjednici

Ne želimo ćirilicu niti sada niti ikada jer to nije obično pismo već pismo pod kojim su činjeni zločini nad Hrvatima i ostalim nesrbima u Domovinskom ratu, poručili su prosvjednici okupljeni na mjestu masovne grobnice kod nekadašnje klaonice u Sotinu

Do mjesta masovne grobnice, iz koje su proljetos ekshumirani posmrtni ostaci desetak žrtava agresije na to vukovarsko prigradsko naselje 1991. godine, prosvjednici, njih oko 150, došli su u koloni od križanja za Ilok i Tovarnik. Nosili su fotografije 33 Sotinjana nestalih u Domovinskom ratu za kojima se još uvije traga te 31 do sada pronađenog sumještanina.

Moleći kod masovne grobnice za žrtve Domovinskog rata iz Sotina, gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru fra Gordan Propadalo, koji je u koloni predvodio i molitvu krunice, pozvao je sotinske Srbe da progovore o sudbini nestalih Hrvata iz Sotina.

Sandra Milić, kćer još uvijek nestalog mještanina Sotina, usprotivila se postavljanju dvojezičnih ploča u Vukovaru jer one za nju i ostale Hrvate, kako je kazala, simboliziraju mržnju, nasilje i zlo koje se dogodilo u Vukovaru 1991. godine.

Nakon molitve i paljenja svijeća prosvjednici su se s hrvatskim zastavama te transparentima protiv uvođenja ćirilice u koloni uputili prema središtu Sotina. Kod križa u parku pročitat će imena svih Sotinjana nestalih, ubijenih i poginulih u Domovinskom ratu.

Josić prosvjednicima: Ne dirajte hrvatsku policiju

Prosvjednička povorka na Trpinjskoj cesti okupila se oko biste pokojnog vukovarskog heroja Blage Zadre u Borovu naselju. Ondje je predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić pozvao okupljene da ne diraju i provociraju hrvatsku policiju jer je i Zadro bio hrvatski policajac.

Najavio je da će na Trpinjskoj cesti posjetiti i mjesto njegova stradanja, gdje su ubijeni i brojni vukovarski branitelji i civili. Prosvjedna hodnja otići će i do Borovo commerca gdje su se po padu Vukovara 1991. godine dogodili brojni zločini.

Josić je novinarima rekao kako formalno još nije dao ostavku na članstvo u Savjetu ministra hrvatskih branitelja, no da će to učiniti te da će isto postupiti i ostali članovi Savjeta.

Najavio je i prosvjede u idućim danima te pozvao sve sudionike na mir i dostojanstvo izrazivši nadu da će Gradsko vijeće proglasiti grad mjestom posebnog pijeteta te da će postavljene dvojezične ploče skidati oni koji su ih postavili.

Prosvjednicima se na Trpinjskoj cesti obratio i fra Vjenceslav Janjić. Molim za mir i sudjelujem u povorci koja je protest protiv svega što se događa bez volje naroda, rekao je fra Janjić i podsjetio na riječi Martina Lutera Kinga – “Imao sam san”. Istaknuo je da još nije vrijeme za uvođenje ćirilice jer su vukovarske ratne rane još otvorene.

Upitao se zašto se jedni zakoni ne mijenjaju, a drugi poput ‘Lex Perkovića’ se mijanjau na zahtjev EU-a. Podsjetio je na riječi blaženog kardinala Alojzija Stepinca: “Kad ne bi poznavao bilo svog naroda, bio bih niškoristi”.

Kako se doznaje, sutra u Vukovaru neće biti organizirana prosvjedna hodnja, već će prosvjednici predvečer u Crkvi sv. Filipa i Jakova moliti za mir, a potom na Trgu hrvatskih branitelja moliti krunicu.

Na jučerašnjem sastanku Stožera za obranu hrvatskog Vukovara na kojemu bili i predstavnici 95 braniteljskih i stradalničkih udruga iz cijele Hrvatske donesena je odluka da će nastaviti s održavanjem prosvjednih skupova u Vukovaru sve dok Vlada ne odustane od postavljanja dvojezičnih ploča. Uskoro će organizirati i veliki prosvjedni skup u Zagrebu.

Među ostalim predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić rekao je da Stožer zahtijeva neopozivu ostavku ministra hrvatskih branitelja Predraga Matića jer je, kako je kazao,  svojim dosadašnjim djelovanjem te javnim istupima i istupima u medijima narušio dostajanstvo svakog hrvatskog branitelja. (Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL,HRT)