prosvjed paris

Deseci tisuća protivnika istospolnog braka, koji je ovih dana legaliziran u Francuskoj, počeli su u nedjelju u ranim poslijepodnevnim satima prosvjednu šetnju u Parizu uz jako policijsko osiguranje zbog straha od nasilnih ispada ekstremista

Zakon je prihvaćen prije osam dana, a prvo gay vjenčanje održat će se u srijedu u Montpellieru, ali njegovi protivnici ne odriču se još jedne demonstracije sile, u iznimno napetom ozračju na dan kada Francuzi slave Majčin dan.

“Posljednji Majčin dan prije njegova ukidanja”, pisalo je na trasparentu usred velikog mnoštva prosvjednika među kojima su mnogi izvikivali neprijateljske slogane socijalističkoj vladi. “Brak za sve” koji je Francois Hollande obećao u predsjedničkoj kampanji i za koji se zauzima cjelokupna ljevica, potaknuo je snažno protivljenje u Francuskoj, napose na desnici i u katoličkim krugovima koji su se dignuli protiv zakona koji istospolnim parovima dopušta i posvajanje djece.

Pariška policija mobilizirala je 4500 policajaca kako bi osigurala četiri povorke predviđene u prijestolnici – tri u organizaciji udruge “Manif pour tous” (Prosvjedi za sve) i jednu instituta Civitas, bliskog Katoličkoj crkvi. Organizatori očekuju odaziv sličan onome 24. ožujka kada je na ulice izašlo “više od milijun ljudi”.

Francuske vlasti posljednjih su dana uputile više upozorenja zbog opasnosti od provokacija tijekom prosvjedne šetnje. Ministar unutarnjih poslova Manuel Valls rekao je da je “zabrinut” zbog “prijetnja” krajnje desnice i preporučio je roditeljima da ne dovode djecu na prosvjed.

Pariz

Ministar je odgovoran za našu sigurnost, to je njegov, a ne naš problem!, rekla je prosvjednica Sylvie u pratnji svoje četvero djece od kojih je najmlađe još u kolicima.

Desetci tisuća Poljaka, protivnika istospolnog braka, izašli su u nedjelju na ulice Varšave, u znak potpore francuskim prosvjednicima, zauzimajući se za tradicionalni brak muškarca i žene, javio je AFP. Danas smo solidarni s Francuzima u njihovoj borbi za tradicionalne obiteljske vrijednosti, rekao je jedan od organizatora Jacek Sapa.

Pariz i Varšava, ostanimo zajedno, pozvao je više desetaka tisuća prosvjednika u povijesnom središtu Varšave. Francuzi, nemojte odustati, uz vas smo!, dodao je.

To nije samo francuski problem. To je problem čitave Europe koja radi na slabljenju prave obitelji!, rekao je Thibaud Contamine, suorganizator prosvjeda Francuza koji žive u Poljskoj.

Prosvjedna šetnja za obitelj održava se u Poljskoj osmi put, u stotinjak gradova diljem zemlje, napose u Krakovu, Lublinu i Poznanju. (HRT)