Prosvjed protiv uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru


 
Danas će se u Vukovaru održati prosvjedni skup protiv uvođenja dvojezičnosti u tome gradu. Potporu Vukovarcima najavili su branitelji iz svih krajeva Hrvatske. Očekuje se da će ih se okupiti oko 25 tisuća
Prosvjed je legitimno sredstvo kojim želimo prisiliti Vladu da odustane od uvođenja dvojezičnih natpisa u hrvatskome Vukovaru jer to nije ono za što smo se borili, za što su naši prijatelji ginuli. Vukovar je područje od posebnog državnog interesa pa se prema njemu tako treba i ponašati, rekao je predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić.

Peticijom protiv ćirilice u Vukovaru

HSP dr. Ante Starčević u Vukovaru je prikupio više od četiri tusuće potpisa kojima traži saborsku raspravu za odgodu uvođenja srpskog jezika i ćirilice na području toga grada u idućih deset godina. Potpise će, kako su najavili, predati predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki.

Predsjednik Gradskog vijeća Vukovara u ostavci Tomislav Džanak rekao je kako je ostavku na to mjesto podnio jer ne želi biti onaj koji će dopustiti da pod njegovom ingerencijom ćirilica uđe u Vukovar. Popis stanovništva iz 2011. ne pokazuje stvarnu nacionalnu strukturu stanovništva u tom gradu te treba provesti reviziju popisa, istaknuo je Džanak. Dodao je kako u ime potpisnika peticije treba žurno provesti Zakon o registru birača, koji nalaže da se iz registra brišu oni koji nemaju valjanu osobnu iskaznicu.


Izvor: HRT