Prosvijed tijela u bečkoj Albertini

Izložba „Tijelo kao prosvjed“ koja će se od  5. rujna do 2. prosinca moći pogledati u bečkoj Albertini posvećena je fotografskom predstavljanju ljudskog tijela – motiv koji su mnogobrojni fotografi često koristili kao svojevrstan vizualni prosvjed protiv društvenih, političkih, ali i estetskih normi
U središtu izložbe se nalazi grupa radova poznatog britanskog umjetnika Johna Coplana iz zbirke same Albertine. U svojim velikim fotografijama Coplan se koncentrira na predstavljanje vlastitog golog tijela koje otuđuje zu pomoć fragmentacije te ga uz pomoć posebnog osvjetljenja inscenira na monumentalan i skulpturalan način.
Foto iznad: Hannah Villiger, Block XXX 1993:1994, The Estate of Hannah Villiger


Ketty La Rocca, Le mie parole e tu, 1974, Courtesy Private Collection

Pored Coplana izložba obuhvaća i radove umjetnika kao što su Hannah Wilke, Ketty La Rocca, Hannah Villiger, Vito Acconci, Bruce Nauman, Robert Mapplethorpe te Miyako Ishiuchi na temelju čijih umjetničkih pozicija su obrađene različite teme kao što su konceptualna fotografija, feminizam, jezik tijela, ali i prolaznost. Osim toga izložba odabirom predstavljenih radova nudi i kritički prikaz ljudskog tijela od 1970. godine na ovamo.

 
 
John Coplans, Self Portrait Interlocking Fingers, No6 1999.

 
Ivana Ćosić, Cmpress

Akademija-Art