Skip to content

Proračunski manjak 11,4 mlrd. kn, Linić kreće u žestoko utjerivanje dugova

slavko-linic

Proračunski manjak u prvoj polovici godine dosegnuo je 11,4 milijarde kuna , što je čak milijardu i 200 više od planiranog za cijelu 29013. godinu

Toliki manjak rezultat je oko 700 milijuna kuna manjih ostvarenih prihoda u odnosu na prošlu godinu, i gotovo 5 milijardi kuna većih rashoda u odnosu na prvo polugodište 2012.

U Ministarstvu financija, čini se, unatoč svemu nisu zabrinuti zbog probijanja deficita, jer u drugom dijelu godine planiraju žestoko utjerivanje poreznih dugova.

Računaju da bi od 22 milijarde poreznog duga takozvanih aktivnih poreznih obveznika do kraja godine mogli utjerati barem tri milijarde kuna.

Time bi se nadomjestio jednokratni trošak sanacije zdravstva, odnosno podmirenja obveza ustanova u zdravstvu u iznosu od 3,3 milijarde kuna. U Ministarstvu financija upravo taj zahvat ističu kao jedan od glavnih razloga znatno većih proračunskih izdataka u prvom polugodištu. Osim toga računaju i da će subvencije poljoprivrednicima u drugom dijelu godine biti daleko manje budući da su u prvom dijelu godine te subvencije isplaćivali znatno dinamičnije, zbog čega su i povećane za 764 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu.

U ostatku godine državni financijaši računaju i s većim efektima ušteda na rashodima za zaposlene kod kojih je u prvom dijelu godine ostvareno skromnih 360 milijuna kuna smanjenja.

U drugom polugodištu računaju sa znatno većim učinkom 3-postotnog smanjenja plaća iz travnja 2013., a znatne uštede trebao bi donijeti i centralizirani obračun plaća. (Patrik Macek/PIXSELL; JD/Poslovni.hr)