Promocija knjige Vesne Andrijević Matovac “Žena s ružičastom vrpcom”

Knjiga ŽENA S RUŽIČASTOM VRPCOM
zbirka tekstova Vesne Andrijević Matovac

Optimizam, nada i vjera u život unatoč bolesti
Knjiga ŽENA S RUŽIČASTOM VRPCOM inspirativna je priča o borbi sa zloćudnom bolešćui tromim zdravstvenim sustavom. Vesna Andrijević Matovac bolovala je od raka dojke i deset se godina, do samoga kraja, neustrašivo borila s tom bolešću. Vesna je bila je i ostala uzor oboljelim ženama. Njezina nepresušna životna energija najbolje se ogleda u njezinim tekstovima koje je od listopada 2009. do veljače 2011. objavljivala u Croatian Medical Journalu, u kolumni »Patient Voice« (»Glas pacijenta«), a ova je knjiga zbirka tih tekstova. Njezine riječi pune optimizma, nade i vjere u život izravna su poruka svima da je vrijedno boriti se za svaki novi dan i da pritom nismo sami – poruka iznimne i nesebične žene koja je potaknula promjene u našem zdravstvenom sustavu koje su mnogima otvorile vrata i olakšale težak put kojim je morala prolaziti ona sama. Ova knjiga ulijeva nadu i pokazuje da život ima smisla i da je izlječenje moguće.
O Vesni pišu i prijatelji i suradnici – Almenka Balenović, Ivan Đikić, Paula Bobanović, Tanja Rudež i Ana Marušić te kći Nika Matovac i sestra Biljana Andrijević Derk.

Zahvaljujući svojoj upornosti, predanosti i želji za životom, ova doktorica ekonomskih znanosti svladala je svu medicinsku terminologiju, pratila najnovije kliničke studije u svijetu i bila spremna obići svijet kako bi pronašla lijek i svojim primjerom pokazala svima da se može. Uvjerila je hrvatske liječnike da je nužno pokretati nova klinička istraživanja, apelirala je, molila, otvarala vrata našim pacijenticama u inozemstvu kad im u Hrvatskoj ne bi mogli pomoći, vodila ih vrhunskim svjetskim onkolozima.


Vesna Andrijević Matovac s
enzibilizirala je hrvatsku javnost na poteškoće s kojima se te žene i njihove obitelji susreću i bila jedna od osnivačica Udruge »SVE za NJU!«.