Promocija CD-a kvarteta Papandopulo i koncert “Eksperimentalnog ansambla Muzičkog salona”

Papandopulo kvartet foto Damir Zizic

Papandopulo kvartet foto Damir Zizic

Muzički salon Kulture promjene SC-a poziva na dva posljednja ovogodišnja programa: promociju CD-a kvarteta Papandopulo (Nikola Fabijanić, Gordan Tudor, Goran Jurković i Tomislav Žužak), naziva „Papandopulo” u izdanju Croatia Recordsa, koja će se održati ove nedjelje, 15. prosinca, u Polukružnoj dvorani Teatra &TD, s početkom u 18 sati te na završni koncert rezidencije nazvane “Eksperimentalni ansambl Muzičkog salona” u srijedu, 18. prosinca, u MM centru, s početkom u 21 sat. Na rezidenciji je sudjelovalo sedmero talentiranih pojedinaca različitih iskustava, znanja i glazbenih izričaja, ali zajedničke strasti za suvremenom glazbom i nesputane potrebe za otkrivanjem novih zvukovnosti. Ansambl je u sljedećem sastavu: Bojan Gagić (elektronika), Miodrag Gladović (gitara i elektronika), Ivan Levačić (bubnjevi), Miro Manojlović (vibrafon), Eda Rimanić (flauta), Nenad Sinkauz (gitara i elektronika) i Gordan Tudor (klavir i umjetničko vodstvo).

Prije godinu i pol dana slušali smo ih kao New Sax kvartet, kada su održali nevjerojatno uspješan zajednički koncert s nizozemskom saksofonskom Amstel četvorkom u Teatru &TD, i oborili publiku s nogu. Sada se u istoj formaciji vraćaju na mjesto trijumfa kao Papandopulo kvartet kako bi promovirali svoj prvi nosač zvuka jednostavnog imena „Papandopulo” izdavača Croatia Records. Koncertna promocija će se održati u nedjelju, 15. prosinca u Teatru&TD, s početkom u 18 sati. Ulaz je besplatan.

Članovi Papandopulo kvarteta kojeg čine Nikola Fabijanić, Gordan Tudor, Goran Jurković i Tomislav Žužak, jedinstveni su u svojoj muzikalnosti, posvećenosti i izvođačkoj izvrsnosti, ali i u pažnji koju daju promociji glazbe hrvatskih skladatelja, kao i glazbi 20. i 21. stoljeća općenito. Tako će se na nedjeljnoj promociji između ostalih moći čuti djela Palanovića, Tarbuka, Ivičević, Papandopula kao i svojevrsni hommage prerano preminuloj soul divi, Amy Winehouse, skladateljice Tene Ivane Borić naziva „Piece for Amy”. Okosnicu skladbe čini njen srednji dio u kojem se citira pjesma pjevačice: „Love is a losing game”, čiju glavnu temu čeznutljivo iznosi alt saksofon dok ga ostatak ansambla prati u nježnom bluesu.

Hrvatski Papandopulo kvartet zasigurno je jedan od glavnih aduta hrvatske suvremene glazbene scene. Svi redom diplomirali su Muzičku akademiju u Zagrebu, u klasi profesora Dragana Sremeca, nakon čega su se usavršavali na konzervatorijima u Parizu, Beču i Amsterdamu, kao i na seminarima kod renomiranih svjetskih saksofonista. Članovi Papandopulo kvarteta jedinstveni su u svojoj muzikalnosti, posvećenosti i izvođačkoj izvrsnosti. Posebnu važnost pridaju promidžbi nove glazbe, osobito skladba mladih hrvatskih i inozemnih autor pa su tako praizveli djela Mirele Ivičević, Frane Đurovića, Mattiasa Kranebittera, Dubravka Palanovića, Tene Borić i drugih, a u pripremi su i nove praizvedbe, pri čemu ne zanemaruju ni glazbu minulih stoljeća.

eks ansambl fotograf Damir Zizic

EAMS.007

Na trećoj i posljednjoj ovogodišnjoj rezidenciji Muzičkog salona, nazvanoj Eksperimentalni Ansambl Muzičkog Salona, okupilo se sedmero izvođača pod umjetničkim vodstvom skladatelja i glazbenika Gordana Tudora.

Ideja rezidencijalnog projekta bila je okupiti aktivne sudionike domaće eksperimentalne i improvizatorske glazbene scene, koji bi kroz proces zajedničkog rada istraživali mogućnosti međusobnih zvukovnih odnosa i stvorili novi, vrlo specifičan ansambl.

U radnom procesu izmjenjivali su iskustvo različitih pristupa zvučnim sadržajima kroz tehnike grupne improvizacije, ali koristeći i tradicionalnije kompozicijsko-tehničke postupke unutar nove i donekle otvorene forme.

Članovi ansambla su: Bojan Gagić (elektronika), Miodrag Gladović (gitara i elektronika), Ivan Levačić (bubnjevi), Miro Manojlović (vibrafon), Eda Rimanić (flauta), Nenad Sinkauz (gitara i elektronika) i Gordan Tudor (klavir i umjetničko vodstvo).

Riječ je o sedmero talentiranih pojedinaca različitih iskustava, znanja i glazbenih izričaja, ali zajedničke strasti za suvremenom glazbom i nesputane potrebe za otkrivanjem novih zvukovnosti.

Na koji je način njihova kreativna energija objedinjena u zajednički glazbeni jezik možete čuti na završnom koncertu rezidencije, u srijedu, 18. prosinca, u MM centru.

Ulaz je besplatan, a koncert počinje u 21 sat.