Proizvodnja hrane odgovorna za trećinu stakleničkih plinova?

Proizvodnja hrane odgovorna je za gotovo trećinu emisije stakleničkih plinova u svijetu, što je dvostruko više od procjena UN-a o količini stakleničkih plinova koji se emitiraju u poljoprivedi, pokazalo je istraživanje objavljeno u srijedu

Poljoprivredna istraživačka organizacija CGIAR nije proučavala samo učinak obrađivanja zemlje na emisiju stakleničkih plinova nego je uzela u obzir i druge elemente poput utjecaja krčenja šuma, proizvodnje gnojiva i prijevoza proizvedenih usjeva.
Njihova je procjena da je proizvodnja hrane odgovorna za 19 do 29 posto emisije stakleničkih plinova u svijetu što je puno više od 14 posto koliko UN smatra da poljoprivreda proizvodi.
CGIAR kaže da bi se moglo poduzeti niz mjera pa kao primjer navodi da bi Kina mogla smanjiti emisiju stakleničkih plinova učinkovitijom proizvodnjom gnojiva. Stručnjaci CGIAR-a smatraju da bi prelazak na vegetarijansku prehranu također pomogao jer uzgoj stočne hrane proizvodi puno više stakleničkih plinova nego proizvodnja žitarica za ljudsku prehranu.
CGIAR u zasebnom izviješću najavljuje i mijenjanje trendova u poljoprivredi zbog klimatskih promjena pa očekuje da bi poljoprivednici mogli smanjiti uzgoj kukuruza, pšenice i riže i okrenuti se drugim izdržljivijim kulturama poput leće, banana, slatkog krumpira, ječma, crnog graha, prosa, manioke.
Foto: Keetsa.com