Program – Novo u Dokukinu: Jeste li gladni?

Hrabro o prehrambeni i globalizaciji, o oskudici usred obilja


S naslovom NOVO U DOKUKINU: JESTE GLADNI? kreće program u kojem se nude filmovi o onome što jedemo. Od ovog četvrtka, dakle od 2. veljače u Dokukinu Croatia prikazuju se dva dokumentarca o prehrambenoj industriji i globalizaciji.

Nagrađivani dokumentaci ‘Hrana d.d.’ Roberta Kennera i ‚Mi hranimo svijet‘ Erwina Wagenhofera bave se proizvodnjom hrane i odgovaraju na pitanje – kakve veze s nama ima svjetska glad. Spomeuti autori bave se onim što jedemo, odnosno onim čime se svakodnevno susrećemo a da smo pritom potpuno neinformirani o procesu koji ta hrana prolazi prije nego nam se nađe na nepcima. Tako je za program vezano sasvim uobičajeno pitanje – „Jeste li gladni?“

Film ‘Hrana d.d.’ Roberta Kennera bavi se time koliko znamo o hrani koju kupujemo i u konačnici konzumiramo. Ovaj film razotkriva prehrambenu industriju, predstavljajući informacije koje su inače nedostupne konzumentima.


Razotkriva pozadinu toga kako se proizvodi naša hrana, koja je cijena zdravlja i baca sasvim novo svjetlo na globalnu prehrambenu industriju. Činjenice o proizvodnji hrane, tržišnim cijenama koje su neprilagođene zbog subvencioniranja nekih proizvoda i načina proizvodnje, miješanju politike i biznisa te kemijskom prilagođavanju i unazadovanju kvalitete hrane. Film je 2009. godine dobio nagradu Asocijacije filmskih kritičara Washington DC-a te skrenuo pozornost na sebe i temu.

Film ‚Mi hranimo svijet‘ Erwina Wegenhofera prilika je mogla pogledati 2006. godine u programu Motovun Film Festivala, kada je osvojio Fipresci i Amnesty International nagrade, a iste je godine na Toronto Film Festivalu proglašen najboljim dokumentarcem. 

Količina neprodanog kruha koji se svakodnevno baca u Beču bila bi dovoljna da se opskrbi Graz, drugi grad po veličini u Austriji. Oko 350.000 hektara poljoprivredne proizvodnje, prvenstveno u Južnoj Americi, namijenjeno je proizvodnji soje kojom Austrijanci hrane stoku, dok jedna četvrtina lokalne populacije gladuje. ‘Mi hranimo svijet’ je film o hrani i globalizaciji, ribarima i farmerima, vozačima kamiona i moćnim direktorima korporacija, protoku robe i gotovog novca – film o oskudnosti usred obilja.


Jedan i drugi film nezaboravnim slikama daju uvid u proizvodnju hrane i odgovaraju na pitanje – kakve veze s nama ima svjetska glad.

Program u Dokukinu Croatia. Katančićeva 3, Zagreb od 2. do 5. veljače ide ovako:

02.02., četvrtak / 19.00 h: SLAVA KURVI, Michael Glawogger, Njemačka


21.00 h HRANA d.d., Robert Kenner, SAD,

03.12., petak / 19.00 h MI HRANIMO SVIJET,
Erwin Wagenhofer, Austrija, 21.00 h SLAVA KURVI, Michael Glawogger, Njemačka, Austrija, 2011.

04.02., subota / 19.00 h SLAVA KURVI, 21.00 h HRANA d.d.

05.02., nedjelja / 19.00 h MI HRANIMO SVIJET, 21.00 h
SLAVA KURVI.

Nives Gajdobranski

Akademija-Art.hr