ODJEL ZA ODRASLE

 
Izložba Tiffany lampi Marine Lavrnje
17. 09. 2012. do 22. 09. 2012. 
Odjel za odrasle

Izlagačica: Marina Lavrnja

Otvorenje izložbe: 17. rujna 2012. u 18:30 sati
Fenomen poznat pod imenom Tiffany ime duguje Louisu Comfortu Tiffanyju, umjetniku koji se jednako uspješno dokazao kao genijalni dizajner i biznismen postavši slavan po rasvjetnim tijelima, vitrajima te ukrasnim i upotrebnim predmetima kao što su vaze i čaše neobičnih oblika i kolorističkih efekata.
Izlagačica Marina Lavrnja rođena je 10. lipnja 1957. godine u Sisku gdje i danas živi. U Sisku je završila osnovnu školu i gimnaziju, a diplomirala na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, smjer biokemijsko inženjerstvo.
U slobodno vrijeme omiljena joj je relaksacija crtanje na staklu.
Godine 2009. godine počela ju je zanimati Tiffany tehnika. Završila je početni, napredni i tečaj izrade vitraja na Otvorenom učilištu u Zagrebu kod Zorana Vicebana. Članica je Tiffany Udruge Kala.
Izrađuje ukrasne i upotrebne predmete, lampe i vitraje.

Promocija zbirke pjesama Sredinom pepela Zlatka Martinka

21. 09. 2012. 19:00
Odjel za odrasle

Rođen 20 svibnja 1946. godine u Končanici kod Daruvara, živi u Medulinu, umirovljeni je arhitekta interijera. Uvršten je u brojne književne časopise na francuskom jeziku. Objavljivao u pisanim i elektronskim časopisima u Francuskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini. Pobijedio na natječajima za pripovijetke, pjesme i haiku u Hrvatskoj, Francuskoj i Kanadi. Piše na hrvatskom, francuskom i češkom jeziku koristeći svoje bilješke koje je sakupljao više od 40 godina, a sada ih stavlja „u korice“.

Član je Društva hrvatskih književnika–Istarski ogranak; Društva hrvatskih haiku pjesnika, Zagreb; Hrvatskog književnog društva (HKD), Rijeka; Udruženja pisaca „POETA“, Beograd; urednik za haiku u Udruženju „POETA“, Beograd.
Objavio je zbirke poezije U visini oka, Ako me boljka, Sve moje; jedino…, Za uncu sna i dr.; pripovijetke Neznantan izazov, Mimo praskozorja; haiku Jasne krijesnice, Sudbonosni ždral, Prazno nebo i dr.
Zbirka pozije Sredinom pepela izašla je u srpnju 2012. godine u nakladi „ZiGO KNJIGA“ iz Rijeke.
U zbirci pjesama susrećemo tri osnovna motiva koji su niti vodilje cjelokupne zbirke. Prije svega, primorski pejzaž. Autor pokazuje snagu pjesničke riječi koja nije u službi nužnog dopadanja i dodvoravanja čitatelju, ali ističe kult lirske forme. U svojim inteligentnim lirskim kreacijama autor zbirke nije mogao izbjeći ni notu duhovnosti koja vrlo često jest sama sebi potka u gradnji motiva ili pak, prosvjetljenje koje je moralo imati svoj prauzrok u pjesniku. Između pejzažnih motiva i motiva inspiriranih duhovnošću, tu je i treći, jednako osebujan motiv “o ženi i za ženu” izrastao na nasadima poetskog senzibiliteta, kojem je sigurno prethodio, kroz godine stvaranja, ogroman rad duše.
Zlatko Martinko je pjesnik, čije pjesme odgovaraju najvišim standardima svjetske književnosti. Ovakva pjesnička osobnost pripada autorovoj neiscrpnoj inventivnosti koja se rasprostire šarolikim bojama, riječima i pejzažima u pjesmama ove zbirke.

DJEČJI ODJEL

Radionica pisanja putopisa: „My imaginary journey to Texas“
18. 09. 2012. 11:00
Dječji odjel

Učenici sedmih razreda OŠ Braća Ribar sa svojim učiteljicama Danijelom Medaković i Ivančicom Puškarić sudjelovat će u radionici pisanja putopisa na engleskom jeziku kako bi se informirali o Texasu i tako se motivirali za svoj putopis o zamišljenom putovanju u Texas, a radove ćemo slati našim američkim prijateljima u Texas. Oni će izabrati najbolje radove koje ćemo i nagraditi. Radionica nije ograničena samo na te učenike pa svi koji bi željeli napisati putopis i poslati ga u Texas dobrodošli su.

MULTIMEDIJA

19.09.2012. u 18.00
Prezentacija CARNETovog web portala www.skole.hr
21.09.2012. u 18.00
Projekcija filma o američkom nogometu: “Ples s vukovima”

PREDŠKOLSKA IGRAONICA

17.9.od 9.30 – 10.30 od 11.00 – 12.30
Pričaonica: Kako je suncokret izgubio lice, S.Škrinjarić
20.9. od 15.00 – 16.30 od 17.00 – 18.30
Radionica: Plodovi jeseni, modeliranje
21.9. od 11.00 – 12.30
Skok u znanost: Lopoč od papira, Zadrži vodu u cjevčici, Prokreni punu čašu

OGRANAK CAPRAG

Izložba fotografija i plodova „Jesen – biološka raznolikost i mi“
17. 09. 2012. do 09. 10. 2012. 
Ogranak Caprag

Otvorenje izložbe: 17.9.2012. u 18:00 sati

Pozivamo vas da nam se pridružite u prvom obilježavanju Dana vrtova, vrtlara i vrtnih gredica u našoj županiji, a i šire.
Svi mali vrtlari pošaljite nam fotografije svojih vrtova za malenu izložbu prelijepih slika, plodova, trenutaka koji su nas osobno oduševili da ih podijelimo s drugima.
Pokazujemo i da na Zemlji, zajedno s Prirodom, ponekad možemo biti i jesmo pravi Umjetnici. Stvaramo žive slike i savršenu hranu, osnažujemo sebe, svoje obitelji, gradimo neki bolji svijet.
Pošaljite fotografiju, donesite poneki plod koji ste uzgojili ove godine sami s razmjene sjemenja, u zgodne flašice stavite sjemenje koje ste voljni razmijeniti na jesen, zalijepite malu ceduljicu s osobnim podacima, pomognite nam postaviti izložbu ili nas na otvorenju počastite svojim dolaskom i poslušajte predavanje „Biološka raznolikost i mi“.
Dobro nam došli i sami odaberite kako želite sudjelovati – poručuje Udruga Gea i OPG A-Ž.
 
Filmska projekcija: Klinci su zakon
18. 09. 2012. 18:00
Ogranak Caprag
Obiteljska komedija u kojoj klinci postanu odrasli, a odrasli se pretvore u klince. Kakav je svijet kada klinci vladaju?
U malome gradiću znanstveni eksperiment je ljudima zamijenio identitete: roditelji se ponašaju kao djeca, a njihova djeca kao oni.

PROGRAM DJEČJE IGRAONICE "ZVONČICA"

17.09.2012. / 9.30-11.00 i 14.30-16.00
Kreativna radionica „Pomozimo Zemlji popraviti plašt“ povodom Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja
18.09.2012. / 9.30-11.00 i 14.30-16.00
Predstava povodom početka školske godine „Mudrost školske torbe“

Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak
 

Odjel za odrasle
Rimska bb
e-mail: nkc-sisak@nkc-sisak.hr

Dječji odjel

Kranjčevićeva 8, 44000 Sisak
e-mail: djecjiodjel@gmail.com

Odjel Caprag

Trg hrvatske državnosti 1
e-mail: nkc-sisak@nkc-sisak.hr

Foto: Sisak.info