Program – 6. Varaždinske muzejske svečanosti


Gradski muzej Varaždin ima čast pozvati Vas na programe u povodu Međunarodnog dana muzeja

6. Varaždinske muzejske svečanosti

 
SRIJEDA, 16.5.2012., GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3, 19.00 sati
Otvorenje izložbi
Krešimir Katušić: Psiha mitske zbilje / skulpture
Lice i tijelo kao odraz psihe – Izbor djela iz fundusa Galerije starih i novih majstora GMV-a

SRIJEDA, 16.5.2012., GMV Palača Herzer, Franjevački trg 6, 20.30 sati
Otvorenje izložbe
Nenad Opačić: Kiborzi – Infernalna fuga / reljefi i akvareli

ČETVRTAK, 17.5.2012., GMV Palača Herzer, Multimedijska dvorana, 19.30 sati
Mjuzikl Grozdana na zrnu papra
Izvode polaznici glazbeno-scenske radionice Mjuzikl.

PETAK, 18.5.2012., GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3, 19.30 sati
Koncert Kajtebriga Trio

8. Europska noć muzeja: Zvjezdano nebo nada mnom
GMV, subota, 19.5.2012., 20.00-24.00 sata
 
Stari grad
Stalni postav Kulturnopovijesnog odjela
Ptičica! Ambijentalni kutak za fotografiranje
Projekcija Kozmički horizonti

Palača Herzer, Franjevački trg 6
Stalni postav Svijet kukaca
Izložba Nenad Opačić: Kiborzi – Infernalna fuga
20.30 sati, Multimedijska dvorana: predavanje Život u svemiru – mogućnost ili zbilja
22.30 sati, Multimedijska dvorana: predavanje Najdublji ponor / najviši vidikovac

Palača Sermage, Trg M. Stančića 3
Izložba Krešimir Katušić: Psiha mitske zbilje
Izložba Lice i tijelo kao odraz psihe

PROGRAMI GRADSKOG MUZEJA VARAŽDIN
UZ MEĐUNARODNI DAN MUZEJA
16.5. – 19.5.2012.
 

Muzeji u svijetu koji se mijenja – novi izazovi, nova nadahnuća geslo je pod kojim se ove godine obilježava Međunarodni dan muzeja, a ukazuje na nove okolnosti u kojima danas djeluju muzejske ustanove širom svijeta. I dok nove tehnološke mogućnosti, gotovo iz dana u dan, nude neslućene mogućnosti u pospješivanju komunikacije između muzeja i javnosti, kronična novčana osiromašenost za mnoge od njih nepremostiva je prepreka. No – svako zlo za neko dobro: umjesto nezamislivog računalnog programa koji će vas istom prebaciti u virtualnu baroknu sobu, s akterima u raskošnim kostimima, napudranim licima i nemogućim frizurama, u mnogim muzejima dočekat će vas takve slične barokne sobe, doduše, s inventarom koji (ako malo bolje u nj zagledate) treba itekakvih popravaka, ali koji su izradili stvarni majstori i među kojim su živjeli stvarni ljudi. Ostatak priče posložit ćete sami. Uostalom, muzeji bi i trebali biti mjesta gdje se puno toga može dati vlastitoj mašti na volju. 

U ubrzanoj i stalnoj mijeni i raskoraku između mogućnosti i želja, jedno načelo ostaje trajno i nepromjenjivo: muzeji su čuvari nematerijalne i materijalne baštine, odnosno ostavštine naših predaka, koja se treba generacijski prenositi kao civilizacijski trag ljudskoga postojanja. S tim nakanama, u boljim i onim malo manje dobrim vremenima, od samoga početka do danas djeluje i Gradski muzej Varaždin. Pozivamo vas, zato, da svako toliko posjetite neki muzej – a što češće naš Muzej, itekako ćemo vas s radošću dočekati.

6. VARAŽDINSKE MUZEJSKE SVEČANOSTI


Varaždinske muzejske svečanosti utemeljene su u želji da atraktivni muzejski prostori postanu mjesta za održavanje različitih kulturnih događanja koja nisu isključivo muzejsko-galerijske prirode. Unatrag posljednjih pet godina, u sklopu te manifestacije, održano je nekoliko kazališnih predstava, koncerata, književnih predstavljanja i ostalih sličnih programa, čime je Gradski muzej Varaždin znatno obogatio svoju temeljnu djelatnost.

Izložba Krešimir Katušić: Psiha mitske zbilje / skulpture

GMV Palača Sermage / Galerija starih i novih majstora, Trg M. Stančića 3, 16.5.-10.6.2012.
Otvaranje: srijeda, 16.5.2012. u 19.00 sati

Krešimir Katušić (r. 1979.), kojemu je ovo prva samostalna izložba u Gradskom muzeju Varaždin, stekao je zvanje kiparsko-restauratorskog oblikovatelja u zagrebačkom Centru za likovni odgoj, nakon čega je završio i stručnu izobrazbu za psihodramskog koterapeuta, a potom 2011. godine magistrirao kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Mire Vuce. Dosad je održao dvije samostalne izložbe, sudjelovao na 15-ak skupnih te tri likovne kolonije. Pet njegovih skulptura izloženo je kao javna plastika u nekoliko hrvatskih gradova. Dobitnik je Top stipendije te Rektorove nagrade za socijalno angažirani umjetnički projekt Kreativnost kao most. Psiha mitske zbilje naziv je koncepta izložbe, koja se sastoji od više skulptura, okupljenih u tri cjeline pod imenom: Oblici psihičke stvarnosti, Personalne granice / mogućnosti tumačenja i Jedan drugima. Prema riječima autora „sva tri rada komuniciraju s idejama mitske svijesti: katarzom individue kroz pet psihičkih stanja, mnoštvom kao jedinstvom različitosti i individue koja pretpostavlja plemenitu žrtvu za zajednicu.“

Izložba Lice i tijelo kao odraz psihe – Izbor djela iz fundusa Galerije starih i novih majstora GMV-a

GMV Salon palače Sermage, 16.5.-10.6.2012.
Otvaranje: srijeda, 16.5.2012. u 19.00 sati

Osim promoviranja mladih likovnih umjetnika, Gradski muzej Varaždin s osobitim zadovoljstvom nastoji, u okviru svoje djelatnosti, dati priliku i mladim stručnjacima, vjerujući da će im to biti dobar poticaj u budućoj karijeri. Jedna od njih je Mirela Horvat, diplomirana povjesničarka i povjesničarka umjetnosti, koja je proteklih godinu dana, kroz program Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u Muzeju odrađivala staž na poslovima kustosa. Za stručni ispit pripremila je izložbu pod naslovom Lice i tijelo kao odraz psihe, odabravši 32 slike iz fundusa Galerije starih i novih majstora GMV-a, sa zastupljenih 26-oro autora iz razdoblja hrvatske moderne i postmoderne. Premda je publika već u više navrata mogla vidjeti većinu tih djela, ona su na ovoj izložbi prvi put okupljena u ovome izboru, u cilju prikaza heterogenosti, individualiteta karaktera i psiholoških odraza, manifestirajući ujedno i posebnost u pristupu i likovnom izričaju svakoga slikara. Uz izložbu je tiskan popratni katalog, s uvodnim tekstom i detaljnim opisom svakoga djela.

Izložba Nenad Opačić: Kiborzi – Infernalna fuga / reljefi i akvareli

GMV Palača Herzer, Franjevački trg 6, 16.5.-3.6.2012.
Otvaranje: srijeda, 16.5.2012. u 20.30 sati

„Stupivši u prostor njegova ateliera, ostao sam zadivljen najnovijim radovima iz ciklusa Infernalna fuga. Poznavao sam njegove slike nastale desetljećima i bio oduševljen njegovom modernošću i snagom slikarske geste. Sve što je naslikao bilo je snažno i u zamisli i u ostvarenju. Taj čudesni zastrašujući svijet ljudi-strojeva prepun energije koja ruši poput bujice. Sada se taj svijet s platna prenio u volumene, opet zastrašujuće snažno i oporo. Opačićeva izuzetna sposobnost razumijevanja materijala i vještina njegove uporabe čine ove skulpture izvanredno ekspresivnima, djelima koja se nameću izražajnošću forme i perfekcijom izrade. Pravim skulpturama našeg vremena. Spremnim na takmičenje s onima u svijetu. Takmičenje u kojem će pobijediti.“ Premda se čini da dobro poznajemo stvaralaštvo Nenada Opačića, činjenica je da će sa svakim novim ciklusom, kao što i u uvodu govori povjesničar umjetnosti Miroslav Klemm, ovaj umjetnik donijeti nešto novo, nešto što svakako moramo vidjeti. Ono što, dakle, ne smijete propustiti je 25 reljefa, 10 akvarela i 2 skulpture iz ciklusa Kiborzi – Infernalna fuga, koje je Opačić izradio u razdoblju od 2009. do 2012. godine.

Mjuzikl Grozdana na zrnu papra

GMV Palača Herzer, Multimedijska dvorana, Franjevački trg 6, četvrtak, 17.5.2012. u 19.30 sati

Adaptacija dramskog teksta Ane Đokić: Hana Hegedušić. Autori songova: Zoran Pongrašić i Petar Eldan. Autor glazbe: Petar Eldan. Izvođači: polaznici glazbeno-scenske radionice Mjuzikl (pri HNK u Varaždinu) i učenici polaznici jazz grupe Glazbene škole u Varaždinu.

Pri HNK u Varaždinu, u suradnji s varaždinskom Glazbenom školom, odnedavno djeluje glazbeno-scenska radionica Mjuzikl, za djecu od 13 godina na više, koja pod stručnim vodstvom akademske glumice Hane Hegedušić i prof. Petra Eldana uče glumiti, pjevati, plesati i svirati. Za nastup u sklopu Varaždinskih muzejskih svečanosti izvest će nekoliko scena i songova koje su sa svojim mentorima uvježbali na radionici.

Glumačko-pjevački ansambl: Dora Držanić-Vukina, Kristina Kutnjak, Morana Bunić, Silvija Skupnjak, Lucija Spevec, Kristina Medenjak, Ana Marija Brđanović, Nikola Vlašić, Mateja Mikulčić, David Oštrek.

Glazbeni ansambl: Mia Mihalić, Željka Veronika Horvat, Patricija Oreški, Domagoj Habek, Karlo Žulić, Fran Nikolić, Elena Štrok.

Koncert Kajtebriga Trio

GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3, petak, 18.5.2012. u 19.30 sati

Hana Hegedušić (vokal), Petar Eldan (klavir), Aleksandar Vešić (bas); gost: Tomislav Goluban (usna harmonika)

Kajtebriga Trio djeluje nešto više od godinu dana, a okuplja glazbenike koji iza sebe imaju niz nastupa s različitim (jazz) sastavima u zemlji i inozemstvu. Klavirist i profesor na varaždinskoj Glazbenoj školi Petar Eldan bio je član nekad legendarnog varaždinskog jazz sastava Impuls, a osnivač je i jazz Trija Borgia te jazz Dua LP. Aleksandar Vešić studirao je e-bass i kontrabas u Austriji i također je, kao live i studijski glazbenik, svirao s mnogim poznatim sastavima i orkestrima. Danas je predavač na varaždinskoj Glazbenoj školi te Učilištu za jazz i popularnu glazbu i na Rock akademiji u Zagrebu. Glumica Hana Hegedušić, sa stalnim angažmanom u varaždinskom HNK, ujedno je i pjevačica koja, osim u predstavama, pjeva i u crtanim filmovima, a stalni je član i Kajtebriga Trija. Za Varaždinske muzejske svečanosti Kajtebriga Trio pripremio je stilski vrlo šarolik repertoar s obradama jazz standarda, šansonama, pop i rock standardima te vlastitim autorskim skladbama. Posebni gost na koncertu je Tomislav Goluban na usnoj harmonici, jedan od najpoznatijih hrvatskih glazbenika na tome instrumentu, za svoje nastupe višestruko nagrađivan u zemlji i inozemstvu, te dobitnik Porina u kategoriji Najboljeg blues albuma dvije godine zaredom.

 
8. EUROPSKA NOĆ MUZEJA: Zvjezdano nebo nada mnom
GMV, subota, 19.5.2012., 20.00-24.00 sata
 

Europska noć muzeja završna je manifestacija Varaždinskih muzejskih svečanosti, koja se ove godine održava osmi put zaredom. Akcija se organizira u nekoliko tisuća europskih muzeja, u koordinaciji Francuske muzejske direkcije, pod okriljem Vijeća Europe i UNESCO ICOM-a (Međunarodnoga vijeća muzeja). Gradski muzej Varaždin ove godine prvi se put (i to vrlo uspješno, s gotovo 9000 posjetitelja!) uključio u siječnju u nacionalnu Noć muzeja, a ove godine opet će sudjelovati i u Europskoj noći muzeja, u kojoj je redovito svake godine od njezina ustanovljenja. Tom prigodom, kroz program Zvjezdano nebo nada mnom, pokušat ćemo vam otkriti neke tajne Svemira.

GMV STARI GRAD


Stalni postav Kulturnopovijesnog odjela

Ptičica! Ambijentalni kutak za fotografiranje

U suradnji s Foto studijem Plavec-Fiket Gradski muzej Varaždin i ove će godine u Europskoj noći muzeja urediti ambijentalni kutak, gdje se posjetitelji mogu fotografirati za uspomenu i dugo sjećanje. Zato – molimo vas, fotografirajte se u Muzeju!

Projekcija Kozmički horizonti

Fotografije najljepših svemirskih objekata: Mjeseca, planeta, zvjezdanih skupova, maglica, galaktika, galaktičkih (super)jata te kozmosa u totalu, uz zvučnu kulisu elektronske chill-out glazbe.

GMV PALAČA HERZER, Franjevački trg 6

Stalni postav Entomološkog odjela Svijet kukaca

Izložba Nenad Opačić: Kiborzi – Infernalna fuga / reljefi i akvareli

Predavanje Život u svemiru – mogućnost ili zbilja
Multimedijska dvorana, 20.30 sati

Povod ovoj tematici izuzetno je dinamičan razvoj interdisciplinarne znanosti astrobiologije u posljednjih desetak godina, koja pokušava odgovoriti na fundamentalna pitanja čovječanstva: kako je nastao život i je li Zemlja jedina oaza života u svemiru. Odgovore će približiti predavanje koncipirano od presjeka bitnih sastavnica i trenutnog dosega spoznaja iz svih disciplina uključenih u ovu potragu.

Predavanje Najdublji ponor / najviši vidikovac
Multimedijska dvorana, 22.30 sati

Ovo predavanje donosi razmatranje o mogućnosti spoznaje Svijeta kao cjeline, promatranog iz perspektive općeg pojedinca smještenog na razmeđi dviju njegovih hemisfera: unutarnji/vanjski svemir; prošlost/budućnost; mikro/makro svijet; svjesno/nesvjesno; egzistencija/esencija; znanost/umjetnost i konačnost/beskonačnost. Nastojat će se dati i poveznica teme s muzejima kao mjestima prebivanja materijalnih sublimata pojedinih aspekata navedenih idejnih uvida, odnosno astronomijom i filozofijom kao generatora novih.

Oba predavanja, kao i projekciju Kozmički horizonti, pripremio je Alan Dedić, voditelj varaždinske Zvjezdarnice. Premda su teme prilično zahtjevne i možda donekle nerazumljive posjetiteljima mlađima od 15 godina, mi vas pozivamo na ova predavanja u nadi da će vas, makar samo ovu noć, potaknuti da malo češće podignete pogled ka (zvjezdanom) nebu.

GMV PALAČA SERMAGE, Trg M. Stančića 3

Izložba Krešimir Katušić: Psiha mitske zbilje / skulpture

Izložba Lice i tijelo kao odraz psihe – Izbor djela iz fundusa Galerije starih i novih majstora GMV-a

Ulaz za sve programe u sklopu 6. Varaždinskih muzejskih svečanosti i 8. Europske noći muzeja je besplatan, a tradicionalno je besplatan i ulaz za razgled muzejskih postava 18. svibnja, na Međunarodni dan muzeja.

Foto: Wikipedia

Anita Peričić

Akademija-Art