Profil: predstavljen prvi Šnajderov roman “Morendo”

"Morendo", prvi roman dramatičara i pisca Slobodana Šnajdera

"Morendo", prvi roman dramatičara i pisca Slobodana Šnajdera, objavljen u nakladi izdavačke kuće Profil, predstavljen je 19. siječnja u zagrebačkom Profil Megastoreu.

Taj prvi Šnajderov roman od 365 stranica nakladnik predstavlja kao „priču o neuspjelu susretu funkcionalnih elita i naroda u povečerje posljednjeg rata u mravinjaku velike bolnice.“ Za ovu prigodu predstavili su ga urednik Velimir Visković, filozofkinja Nadežda Čačinović, kritičarka Nataša Govedić te autor.

Visković je rekao kako motiv Perzefone u strukturi knjige upućuje na bavljenje ljudima bliskim podzemlju. Istaknuo je kako roman ima tipičnu Šnajderovsku strukturu – usloženi tekst s nekoliko nivoa značenja.
"Gorki smijeh je glavna karakteristika knjige, a prelaženje tragičnog u groteskno je u nekim djelovima romana kao da su Monty Pythonovci počeli ulaziti u svijet romana", kazao je Visković istaknuvši kako bolnički svijet postaje globalna metafora sveukupne ljudske egzistencije.
Čačinović je rekla da je to roman o ljubavi i smrti u kojem se autor oslanja na priču o Demetri i Perzefoni. Ako ne lažiramo svoje strasti, kako kaže Šnajder, onda se ne moramo bojati nikakvog susreta s svojom konačnošću, rekla je Govedić dodavši kako se u romanu radio o "složenoj filozofiji odstrašivanja od smrti".
Napominjući kako je romanom htio položiti veliku književnu maturu, Šnajder je rekao kako se u njemu povlači fundamentalna razlika između umiranja i ubijanja.

Akademija-Art.hr