Profil: predstavljanje knjige Paula Austera u Židovskoj općini

Sunset Park: pobjednička priča o čudu življenja


Kulturno društvo Miroslav Šalom Freiberger i izdavačka kuća Profil pozivaju zainteresirane na predstavljanje knjige Paula Austera Sunset Park. Predstavljanje se organizira u utorak, 13. ožujka u 19 sati  u prostorijama Židovske općine, Palmotićeva 16  u Zagrebu. Na predstavljanju sudjeluju Nada Yuill, Roman Simić Bodrožić – urednik Mia Pervan – prevoditeljica, a ulomke iz knjige čitat će Vlatka Bjegović.

Kakvu priču nudi Paul Auster u romanu Sunset Park? Već sedam godina Miles Heller bježi Amerikom. Mračna tajna natjerala ga je da napusti obitelj, studij, New York i sebe pa u dvadeset i osmoj godini, u zemlji koja proživljava recesiju i prekomorski rat, on živi od njezina raspada: na Floridi prazni kuće koje su bivši stanari bili prisiljeni prepustiti bankama. Jedino što može spasiti Milesa Hellera jest ljubav, ali i ona, kada se dogodi, bit će zabranjena – tek još jedan razlog za bijeg, natrag u New York, u Sunset Park…

U svom najnovijem, briljantnom romanu, Paul Auster u staru napuštenu kuću na Sunset Parku smješta četiri nezaboravna lika i pretvara je u jezgru cijeloga jednog veličanstvenog i ranjenog svijeta, satkanog od ljubavi, gubitka, kajanja i osvete.

Kritičari su napisali: Sunset Park roman je promjene, potrage i pronalaska, djelo kojim nas Auster još jednom osvaja podsjećajući nas na veličanstveno čudo življenja.  – To je pobjednički roman… – tvrde u The Boston Globeu. – Ovaj je roman vjerojatno jedna od najvažnijih književnih prekretnica našega doba. I pravi užitak za čitanje. — ističu u Library Journalu.

Što dodati nego: svjetske uspješnice i jaka imena dolaze posredstvom književnosti u Hrvatsku. Vrijedi upoznati se s njima, pa i s romanom Paula Austera, pa roniti u svijet mašte i stvarnosti, upozorenja i nade.

Nives Gajdobranski

Akademija-Art