Profesori traže zaštitu od nasilnih učenika


Da roditelji traže zaštitu za svoju djecu od nasilja ili nasilnih vršnjaka – često čujemo. Međutim u posljednje vrijeme sve češće i nastavnici traže zaštitu od nasilne djece

Članovi udruge Nastavnici.org prikupili su 6.500 potpisa kolega, ravnatelja i roditelja zahtijevajući nove odgojne mjere. Među njima i udaljavanje učenika s nastave na cijeli dan ako svojim postupcima ozbiljno ugrožavaju druge. 

Postojeći sustav opomena i ukora ne funkcionira. Ne pomaže problematičnim učenicima, a zakida one koji su spremni učiti i raditi, smatraju članovi udruge Nastavnici.org. Učenici koji ometaju nastavu krše prava na obrazovanje drugih učenika, a profesor ne smije napraviti ništa, ni udaljiti ih s nastave. 

Trebaju nam promjene u odgojnim mjerama, ali isključivanje s nastave stvara novu papirologiju bez rezultata, smatra profesorica – mentorica Lidija Žišković. Potpisnici peticije očekuju da će njihova inicijativa barem probuditi prosvjetne vlasti prije nekog novog incidenta koji će sve ponovno iznenaditi.

Foto: Thinkstock
Izvor: HRT