Skip to content

PRODAJA SNOVA – suvremena hrvatska modna fotografija

Prodaja snova

PRODAJA SNOVA – suvremena hrvatska modna fotografija

U utorak, 1. listopada 2013. u 19 sati, u malološinjskoj Galeriji Fritzy otvara se gostujuća izložba Udruge Livingstone „Prodaja snova – suvremena hrvatska modna fotografija”.

Na izložbi su zastupljeni fotografi i fotografkinje koji su proteklih deset godina gradili hrvatsku modnu scenu: Marko Grubišić, Bruna Kazinoti, Mare Milin, Mladen Šarić, Ivana Vučić i dvojac Decker&Kutić te još neafirmirana fotografkinja Sanja Bistričić. Izložba je prvi put predstavljena na Rovinj Photodays u Galeriji Adris u Rovinju i Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Modna fotografija se pojavila u časopisima početkom 20. stoljeća s ciljem poticanja želje potrošača, no ubrzo je proširila područje svojeg djelovanja. Više nije samo promidžbeno sredstvo nego i manifest, poruka. Kreira ukuse, određuje što je lijepo i ružno, poželjno i nepoželjno, dobro i loše. Na nju je velik utjecaj izvršila popularna kultura, ali i drugi vidovi svakodnevnog života. Pomno osluškuje, prati, a zatim reinterpretira i šalje poruke u skladu s trendovskim raspoloženjem. Gledatelj treba primiti poruku i, po mogućnosti, prihvatiti ju kao istinitu. Oživjeti ponuđeni svijet mašte i prilagoditi ga realnosti.

Izložba se može razgledati do 2. 11. 2013. godine. Galerija Fritzy otvorena je od utorka do petka od 10 do 13 i od 18 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati (nedjeljom, ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno; osim na dan Svih svetih).

Marijana Dlačić, kustosica

See also  Darko Brajković Njapo, Slađan Dragojević, Miranda Legović: Uslojeni horizonti svjetla