Prodaja Mercatora Agrokoru “neprijateljski čin”

Dejan Zidan

Dejan Zidan

Slovenski ministar za poljoprivredu Dejan Židan najveći je protivnik prodaje Mercatora hrvatskom Agrokoru u sadašnjoj vladi Alenke Bratušek, piše ljubljanski “Dnevnik”

U ovom trenutku se ne zna kako će biti s prodajom Mercatora, no ja bih želio da tvrtka dobije ozbiljnog vlasnika, investitora koji ima novac i koja taj novac može pokazati”, rekao je Židan u razgovoru za “Dnevnik”.

Dodao je kako bi moguće preuzimanje velike slovenske kompanije s 12.000 zaposlenih, zbog njene uloge za slovenske dobavljače u agroindustriji, od strane Agrokora, koji je Mercatorov konkurent, bilo “neprijateljski čin”.

Židan se protivio prodaji Mercatora i 2011. godine, kada je u tadašnjoj vladi premijera Boruta Pahora također bio ministar poljoprivrede. Tada je Agrokor u neobvezujućoj ponudi za Mercatorovu dionicu istaknuo cijenu od 221 euro za dionicu, ali se kasnije povukao jer su politički pritisci protiv prodaje bili preveliki.

U sadašnjem prodajnom konzorciju, s kojim Agrokor ponovo pregovara o mogućem ulasku u Mercator, više je banaka i fondova, koji ukupno imaju 53 posto Mercatorovih dionica. Mediji navode da su najzainteresiraniji za prodaju svojih udjela Pivovarna Laško (PL) i Nova Ljubljanska banka (NLB), koji žele doći do likvidnih sredstava i osloboditi se investicije koja nije njihova glavna djelatnost. NLB ima oko 10 posto dionica Mercatora, a NLB 23,34 posto.

“Dnevnik” navodi da uprava Mercatora nije od Agrokora dobila jamstva da bi Mercator u slučaju spajanja s Konzumom ostao samostalna tvrtka, nego samo da bi sjedište Mercatora i dalje bilo u Ljubljani, nisu dobivena niti jamstva da Agrokor ne bi financijski “iscrpljivao”, a ni pristanak da iz vlasništva ne bi smio istupiti najmanje pet godina. (HRT)