Skip to content

Prisegnuo Nikolić – uskoro mandatar



Tomislav Nikolić položio je zakletvu pred Skupštinom i počeo petogodišnji mandat kao predsjednik Srbije. Nakon polaganja zakletve, poručio je da želi Srbiju ujedinjenu u boljem životu, oslobođenu od straha od sutrašnjice i kao ravnopravnog člana EU-a, ali koja se nikada neće odreći suvereniteta nad Kosovom i Metohijom. Nikolićeva inauguracija bit će održana 11. lipnja. 
 
Nikolić rekao je kako se nada da će Srbija do ponedeljka imati mandatara za sastav nove vlade, jer je ‘jasno kako nema vremena za čekanje’. Izrazio je nadu da će se pregovori koje od 6. svibnja vode Demokratska stranka i koalicija oko Socijalističke partije Srbije uroditi plodom. Naveo je da više nema političke suparnike jer je – predsednik svih građana Srbije. Novi šef države poručio je da će Srbija imati dobar odnos sa svim susjedima kao i da će na inauguraciju 11. juna pozvati predsednike država i to ne samo iz regije.
 
Novi saziv srbijanskog parlamenta
 
Narodna Skupština Srbije konstituirana je u njezinom novom sazivu, nakon što su potvrđeni zastupnički mandati za svih 250 novih zastupnika. U srbijanskom će parlamentu biti 73 zastupnika koalicije Pokrenimo Srbiju, okupljene oko Srpske napredne stranke (SNS) kojom je donedavno predsjedao Nikolić, i 67 zastupnika koalicije Izbor za bolji život, okupljene oko Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića. U parlamentu će također biti 44 zastupnika koalicije koju predvodi Socijalistička pratija Srbije (SPS) Ivice Dačića, 21 zastupnik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice, 19 iz koalicije Preokret, 16 iz Ujedinjenih regiona Srbije. Uz njih će parlament činiti i zastupnici manjina.

Foto: Reuters/Pixsell
Izvor: HRT

Akademija-Art