Prijeti nam bankrot zbog tužbi iz BiH?

Za slobodu Hrvatske, rame uz rame borilo se i deset tisuća Hrvata iz BiH-a od istočnog do južnog bojišta. Godinama kasnije njih 164 odlučilo je tužiti Hrvatsku. Ako se za tužbe odluče svih 10 tisuća pripadnika HVO-a ugrožen će biti ne samo budžet ministarstva već, kaže Matić i cijele države

Riječ je o pripadnicima HVO-a, koji su se borili i ranjavani na južnom bojištu. Predsjednik Tuđman s tadašnjim ministrom obrane Šuškom odlučio ih je zbrinuti kao pripadnike hrvatske vojske. Priznata im je i invalidnina, koju su potpisivali generali Marinko Krešić i Ljubo Česić Rojs, no rješenja o invalidnini nikada nisu dobili.
Rješenja o invalidnini ipak su postojala, kažu u ministarstvu. A 2000. promjenom vlasti odnijeli su ih bivši djelatnici. I nakon toga krenule su tužbe.
To potvrđuju i iz HVIDRE BIH, koji se zgroženi potezima nekih pojedinaca , te kažu nikakve milijunske odštete neće tražiti. U ministarstvu pak traže način kako se izvući iz svega.
Osporavanjem toga moglo bi se dovesti u pitanje i njihove mirovine. U ministarstvu kažu neće branitelje ostaviti na ulici, ali bi njihove naknade mogli dogovoriti ugovorom s BiH-a.

Foto: RTL