Prijedlog: Struja skuplja 16,96%, Čačić: Poskupljuje 20%


 

Prosječno kućanstvo za struju će mjesečno izdvajati 40,24 kune više, a za plin 33 kune

 
Vlada je na današnjoj sjednici odobrila poskupljenje cijena električne energije i plina. 
 
Poskupljenje električne energije od Vlade je tražila Hrvatska elektroprivreda, ali koliko će to povećanje zapravo biti, još uvijek nije jasno. Naime, dok u pisanim materijalima Vlade piše da će prosječno povećanje iznositi 16,96 posto, prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić na sjednici je rekao kako će struja poskupjeti 20 posto, odnosno da će građani prosječno za struju izdvajati 40,24 kune više svakog mjeseca.
Čačić je na sjednici objasnio i razloge poskupljenja plina čija će nova cijena za kućanstva biti 22 posto veća od sadašnje, odnosno prosječno hrvatsko kućanstvo morat će za plin izdvajati 33 kune više svaki mjesec.
Istovremeno je za 6,75 posto smanjena cijena plina za kompletnu industriju te za javne ustanove poput škola i bolnica.
Savez udruga za zaštitu potrošača: Nakon poskupljenja u NO Ine ne treba nitko ni ulaziti
Savez udruga za zaštitu potrošača smatra da se s povećanjem cijene električne energije i plina treba ići postupno te upozoravaju da je cijena porasla neprimjereno visoko, a nije se ni pristupilo modelu kojim bi se pomoglo onima koji ne mogu plaćati svoje obveze, piše tportal.
– Neprimjereno je, nepotrebno i nedopustivo da se sada sve greške iz bliže i dalje povijesti u odnosu na poslove s plinom u Republici Hrvatskoj rješavaju kroz cijenu za kućanstava i to u trenutku krize i sve težih uvjeta života. Nakon ovakve odluke, u NO INE ne treba nitko ni ulaziti, a pitanje je i tko će poželjeti plin kad dođe do Dalmacije – smatraju u udruzi.
– Ovim potezom ide se prema rasterećenju gospodarstva, no jeftinija struja koja bi trebala biti dostupna poduzetnicima koji su usmjereni na proizvodnju zapravo ovako pomaže trgovinama, bankama i operaterima – piše u priopćenju. (tri/VLM)
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
Izvor: Marko Špoljar / Vecernji.hr

Akademija-Art