Skip to content

Prevencija i rano otkrivanje raka dojke spašavaju živote

Trinaestu godinu zaredom organizirana je humanitarna akcija Dan ružičaste vrpce, koji se osim u Zagrebu obilježava i u više od 30 hrvatskih gradova, a sve s ciljem prikupljanja sredstava za za pomoć ženama koje se bore s rakom dojke

Rak dojke više nije neizlječiva bolest, a prevencija i rano otkrivanje te povećavaju mogućnost izlječenja, poručile su danas udruge žena s manifestacija u središtu Zagreba kojima se obilježava Dan ružičaste vrpce.
– U Hrvatskoj kao i u Europi od raka dojke obolijeva svaka deseta žena. Zabrinjava i podatak da su broj oboljelih i umrlih u porastu. Prevencijom i ranim otkrivanjem smrtnost se smanjuje za oko 30%. – rekla je predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska, dr. mr. sc. Nada Kraljević.
Na zagrebačkom Cvjetnom trgu hrvatski predsjednik Ivo Josipović otvorio je središnje događanje kampanje "Želim svijet uz tebe" Udruge žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja "Sve za nju", a od HNK prema Gajevoj ulici kretala se povorka Hrvatskog foruma protiv raka dojke – Europa Donna Hrvatska.
Potporu objema akcijama dao je ministar zdravlja Rajko Ostojić, rekavši da mamografija i ultrazvuk spašavaju živote. Istaknuo je kako je važno otvoreno govoriti o tome i ići na preglede, kao i da moralni autoriteti, stručnjaci i mediji podupiru akcije poput današnje.
Davor Bernardić, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, kazao je da od raka dojke godišnje u Europi svake dvije minute oboli jedna žena, a svaka šesta umire. U Hrvatskoj od te opake bolesti umire 900 žena godišnje, a često je nismo ni svjesni dok nije kasno, dodao je.
– Zahvaljujem svima koji su svojim dolaskom podržali kampanju i pokazali kako shvaćaju važnost ove borbe i veličinu problema na koji stalno ukazujemo. Nadam se da smo uspjeli barem djelomično osvijestiti javnost o nužnosti samopregleda i redovitih kontrola kod izlječenja raka dojke – poručila je Almenka Balenović, predsjednica Udruge "Sve za nju".
No nisu samo političari iskazali podršku Danu ružičaste vrpce. Tako je dizajnerica Ivana Popović, ambasadorica kampanje "Žena ženi" Hrvatskog foruma protiv raka dojke – Europa Donna Hrvatska.
– Svi mi imamo jedan zajednički cilj, a to je smanjenje smrtnosti od raka dojke i poboljšanje kvalitete života oboljelih i njihovih obitelji – komentirala je Ivana Popović.
Hokejaši Medveščaka poznati su po sudjelovanju u humanitarnim akcijama, stoga ne čudi da nisu propustili niti ovu, te će u znak podrške tijekom listopada, Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke, na utakmicama EBEL lige na svojim klizaljkama nositi ružičaste vezice, a službeni logotip kluba promijenit će boju u ružičasto.
– Sve utakmice koje ćemo odigrati tijekom listopada u Domu sportova bit će posvećene Udruzi SVE za NJU!, a promjena boje vezica u ružičasto najmanje je što možemo učiniti kako bismo upozorili na važnost ranog otkrivanja raka dojke i dali potporu našim suprugama, majkama, sestrama, prijateljicama i kolegicama sportašicama. Nadamo se da ćemo pomoći u upoznavanju javnosti s ovim problemom, potaknuti žene na redovite preglede, a one oboljele na neki način dodatno osnažiti kako bi iz svoje borbe izašle kao pobjednice, – rekao je Geoff Waugh, igrač KHL Medveščak.
U sklopu današnjih događanja Zagrepčanima su dijeljeni letci i edukativne knjižice o prevenciji te bolesti, prodavali su se proizvodi od kojih je prihod namijenjen udrugama, a mogli su dobiti i ružičaste vrpce, simbol nade i borbe protiv raka dojke te potpore ženama koje se liječe i sjećanja na one koje su tu bitku izgubile, stoji u priopćenjima udruga.
Humanitarnoj kampanji odazali su se i Mario Valentić i Mirna Maras, Hloverka Novak Srzić, Jadranka Kosor, Antonija Blaće, Barbara Kolar, Ivana Husar Mlinac i mnogi drugi.