Presuda šestorici Hrvata iz BiH možda tek 2013.


Prvostupanjska haška presuda bivšim političkim i vojnim čelnicima Herceg-Bosne, iako je prema planu rada ICTY-ja trebala biti izrečena u studenom ove godine, mogla bi biti objavljena tek sljedeće, kazala je za Hinu zagrebačka odvjetnica Nika Pinter, braniteljica generala Slobodana Praljka

Za pretpostaviti je da bi mogla biti izrečena početkom godine, kaže odvjetnica Pinter objašnjavajući da još nije primila obavijest iz Haškog suda o datumu izricanja presude niti ima naznaka da bi ona mogla biti izrečena do kraja godine. 

Podsjeća da je dosadašnja praksa ICTY-ja da se prosječno nekoliko tjedana unaprijed najavljuje datum izricanja presude te da sud 15. prosinca odlazi na trotjedni zimski odmor.

Završne riječi u tom predmetu održane su u ožujku prošle godine i od tada već je nekoliko puta pomican rok za objavu prvostupanjske presude, a posljednji puta u srpnju objavljeno je da će presuda biti izrečena u studenome ove godine.

Prvostupanjsko vijeće ovoga je tjedna ponovno produljilo boravak na privremenoj slobodi jednome od optuženika u predmetu – premijeru samoproglašene HR Herceg-Bosne Jadranku Prliću, no nije objavilo i datum do kada će Prlić boraviti na slobodi. 

Raspravno je vijeće krajem prošle godine šestoricu optuženih pustilo na privremenu slobodu i taj im je boravak nakon toga produljavalo nekoliko put na  tri mjeseca, osim u slučaju Slobodana Praljka koji je sam tražio povratak u pritvor.

Haško tužiteljstvo bivše čelnike Herceg-Bosne – premijera Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića i zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generale Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka, zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića te načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića optužuje za zločine počinjene u sklopu udruženoga zločinačkog pothvata, predvođenog bivšim hrvatskim predsjednikomFranjom Tuđmanom, čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja Herceg-Bosne koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj radi stvaranja Velike Hrvatske.

Predmet protiv šestorke jedan je od najkompleksnijih pred Haškim sudom i samo je dokaznih predmeta oko deset tisuća.


Izvor: HRT