Preminuo Vladimir Kos

Preminuo je Vladimir Kos, karikaturist, skladatelj, humorist, dugogodišnji član ULUPUH-ove Sekcije za ilustraciju, karikaturu, strip, primijenjeno slikarstvo i animirani film te Sekcije za multimediju i intermediju

Pogledajte galeriju radova!
Posljednji ispraćaj biti će u srijedu, 10. listopada 2012. u 13.20 u mrtvačnici na zagrebačkom Mirogoju. Vladimir Kos rođen je 19.12.1937. u Zagrebu. U svojoj bogatoj i raznorodnoj profesionalnoj biografiji pojavljuje se kao karikaturist, skladatelj, humorist, te autor velikog broja TV emisija. Karikature objavljuje u brojnim humorističnim časopisima: Paradox, Kerempuh, Pavliha, u tjednicima VUS, Studio, Vikend i Svijet, i u časopisima za kulturu Odjek, Telegram, Republika i 15 dana te u njemačkom magazinu ER. Najplodniju suradnju ostvario je 1978/79 i 1988/89 s Vjesnikom. Njegove su karikature uvrštene u tri ugledne “Pardonove” antologije karikature, zajedno sa najvećim svjetskim majstorima (Bonnot, Pasteur i dr.). Izlaže kontinuirano od 1965. godine: samostalno i na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu (Montreal, Atena, Sofija, Bologna, Istanbul, Tokyo, London, Torino, Ljubljana…).

Bio je autor nekoliko TV špica («Stranački život», «Zemlja na dlanu» i dr.), režirao je i brojne video clipove (zabavna glazba). Bio je član ULUPUH-a i GEMA-e (Munchen, Berlin). Kao dugogodišnji član ULUPUH-ove Sekcije za ilustraciju, karikaturu, strip, primijenjeno slikarstvo i animirani film te Sekcije za multimediju i intermediju, u više je navrata obnašao funkcije člana odnosno predsjednika umjetničkog savjeta obiju sekcija, te bio članom Velikog umjetničkog savjeta ULUPUH-a. Mlade je naraštaje autora uvijek podsjećao na važnost uspostavljanja i pridržavanja kriterija struke u profesionalnom djelovanju. SAMOSTALNE IZLOŽBE:„Komentari“, Galerija grafika Palainovka, 1978.„HILDENER TAGE JUGOSLAWISCHER KULTUR“, 1979. Hilden„NAJME, KAJ…“ Muzej seljačkih buna, Gornja Stubica, 1990./91.„CRTEŽI I KARIKATURE“, Samoborski muzej, Samobor, 1995.„ŽIVOTINJSKI SVIJET“, Galerija ULUPUH, Zagreb, 2002.„EROS-CHRONOS – THANATOS“, Galerija ULUPUH, Zagreb, 2005. Željko Sabol primijetio je kako je karikature Vladimira Kosa teško svrstati u neki određeni pravac ili stil, pa čak i žanr, jer njegovi radovi izmiču uobičajenim podjelama između slikarstva, crteža i karikature. To stoga što on «uvijek želi da karikatura bude nešto više od duhovite (verbalno-grafičke) dosjetke.» Iz tradicije nadrealizma preuzeo je tehniku kolaža, kombiniranja gotovih slikovnih elemenata iz tiska u nove, znakovite odnose, a često u istom djelu kombinira različite tehnike (crtež, akvarel, pastel, sepiju i sl.).

Pri svemu se «crni humor» iščitava kao temelj autorovog svjetonazora, uz naglašeni intelektualizam koji od promatrača traži angažman u dešifriranju nerijetko hermetičnih poruka. Orwellovski pogled na svijet, karikatura kao «CRNA METAFORA» (Željko Sabol) začinjen je ipak ponegdje erotskim i erotomanskim crtežima iz ciklusa «Samo za odrasle». U svemu se tome Vladimir Kos pokazuje kao autor izuzetne likovne kulture, a njegove karikature i ilustracije, iako «primijenjenog» karaktera, kao djela nedvojbeno umjetničkih atributa.