Preminuo Josip Cmrok, akad. kipar i keramičar

Danas, 1. listopada ujutro, u Zagrebu je preminuo Josip Cmrok, akad. kipar i keramičar, dugogodišnji član ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo

 
Posljednji ispraćaj biti će u petak, 5. listopada u 13.30 na zagrebačkom Krematoriju.

Josip Cmrok (Zagreb, 3. srpnja 1932. – Zagreb, 1. listopada 2012.) završio je 1956. Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, Odjel keramike, u klasi prof. Blanke Dužanec, a na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1962. godine u klasi prof. Frana Krišinića. Od 1962. do 1964. pohađao je Majstorsku radionicu kod prof. Vanje Radauša. Djelovao je kao slobodni umjetnik od 1967. do 1976, a nakon toga započinje s pedagoškim radom na Školi primijenjene umjetnosti u Zagrebu – prvo na Odjelu za obradu plemenitih metala, a potom na Odjelu keramičkih tehnika. Na toj prestižnoj umjetničkoj školi 30 godina, do umirovljenja 1997. godine, odgaja generacije mladih umjetnika, uvodeći ih u sve tajne keramičkog, kiparskog i zlatarskog zanata. Bio je dugogodišnji član Sekcije za keramiku, staklo i porculan ULUPUH-a.
Samostalne izložbe:
– Zagreb: Keramika/Zlatarstvo
– 1981. Zagreb, Muzej za umjetnost i obrt (Jakšić, Cmrok)
-1983. Senj, Gradskačitaonica
-1993. Zagreb, Muzej grada Zagreba
-1997. Zagreb, Izložbeni salon „Izidor Kršnjavi“, ŠPU
-1999. Zagreb, Knjižnice grada Zagreba- Zagreb
– 1999. Sesvete, Knjižnice grada zagreba – Sesvete
– 2012. u pripremi: redovni program GALERIJE ULUPUH, Zagreb, za 2012.– Retrospektivna
izložba uz 80 godinaživota i 50 godina umjetničkog djelovanja (sada IN MEMORIAM)
Sudjelovao je na većem broju skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.
Potaknut prijedlozimačlanova Sekcije za keramiku, staklo i porculan, autor je odlučio 2012. godine malom retrospektivom radova u keramici, koliko dopušta prostor Galerije ULUPUH, u izložbenom prostoru svoga udruženja obilježiti 50 godina svoga umjetničkoga djelovanja, 80 godina života i 3 i pol desetljeća od početka svoga dvadesetgodišnjeg pedagoškog rada. Izložba je uvrštena u program te joj je dodijeljen termin u drugoj polovici studenog ove godine. Autor, na žalost, nije uspio dočekati njeno otvorenje, koje će se unatoč autorovoj nenadanoj smrti ipak održati. Višnja Slavica Gabout, kustosica izložbe, zapisala je o djelima Josipa Cmroka:

Josip Cmrok bio je svestrani je umjetnik klasičnoga izričaja, koji se u svom dugom, plodonosnom stvaralaštvu ponajviše okretao kiparstvu i keramici, čije su mu izvrsne osnove podarili neki od naših najeminentnijih umjetnika kod kojih se školovao: Blanka Dužanec, Fran Kršinić i Vanja Radauš. Ipak, koliko god su ga, kao kipara, najviše zanimali volumeni i njihovi odnosi u prostoru, istodobno ga je zanimala i keramika, osobito zbivanja na njezinoj površini, pa on keramičke predmete tretira slikarski – bojom i linijom. Bio je izvanredan crtač i njegova ljubav prema crtanju očitovala se u mnoštvu skulptorskih crteža. Ali je ona iznjedrila i cijelu seriju keramičkih ploča naglašeno narativnih karakteristika, gdje je uz to, spojivši crtež i boju, pretočio počesto svoju osebujnu duhovitost u keramo-slike s elementima karikature i parodije. Istina je, narativno-crtački element u Cmrokovoj umjetnosti zna tendirati prema ornamentalnom i dekorativnom, ali pritom ipak ostaje u okvirima mjere i sklada. Stojeći kao drugi pol onom dijelu njegova izičaja koji voli skulpturalost, prostornu definiranost i oblikovnu sažetost. Jedna i druga strana nikad se, pritom, nisu potirale i uvijek su stajale u u međusobnom suglasju, postujući zakonitosti forme i sadržaja. U njegovu začudnom nakitu, kojeg je bio majstor, tendirajući ljepoti konstruktivnoga i funkcionalno dizajniranoga.
Višnja Slavica Gabout

Keramoslika (foto: Višnja Slavica Gabout)

Otvorenje izložbe Josipa Cmroka u Galeriji ULUPUH biti će tako prilika da udruženje i na taj način oda priznanje i uputi posljednji pozdrav ovom samozatajnom ali vrsnom umjetniku i pedagogu.

Uvodna fotografija: Fotografski portret Josipa Cmroka (foto: Erika Šmider)