Preminula Branka Uzur

Branka Uzur 1

Svim kolegama i prijateljima javljamo tužnu vijest da nas je naša draga kolegica, akademska keramičarka Branka Uzur, napustila. Sahrana će biti u krugu obitelji. (Kolege iz Sekcije za keramiku, staklo i porculan ULUPUH-a)

Marina Baričević napisala je ovim tužnim povodom: “Danas je iz Opatije stigla tužna vijest – umrla je umjetnica BRANKA UZUR ( Zagreb, 8. V. 1954.), prijateljica i kolegica, članica Keramičke sekcije ULUPUH-a, naša Uza. Vijest koja je jutros proparala dan primljena je s nevjericom. Ne samo zato što sve smrti doživljavamo s nevjericom i što su uvijek prerano nego zato što smo Uzu svi voljeli, bila nam je bliska. Neobično nenametljiva, a uvijek prisutna bila je nekako posebno društvena. Participirala je u svim događanjima na keramičkoj sceni, izlagala i putovala s kolegama. Bili smo zajedno na izložbi suvremene keramike u Barceloni.

Branka Uzur 2

Branka Uzur diplomirala je na Akademiji primenjene umetnosti u Beogradu 1978. godine. Radila je originalne posude, oblike i skulpturalne forme u kojima naglašava fizičke posebnosti materijala. Njezini se lapidarni oblici, u tehnici kamenjače, odlikuju rustičnom fakturom, dok su asocijativno bliski drevnim kulturama. Radila je i predmete od pečene zemlje nadahnute povijesnom baštinom ( Sultan, Kruna , Kreta…). Kada se je pojavila na hrvatskoj keramičkoj pozornici sedamdesetih godina prošlog stoljeća (uz Bojanu Švertasek, Marinu Badurinu Tudjinu, Ivančicu Cvitić- Znidarčić, Edith Merle ) odmah su izdvojili to desetljeće kao najbogatiji, najživlji i autentičan trenutak u povijesti suvremene umjetničke keramike.

Branka Uzur 4

Sudjelovala je na svim važnim izložbama keramike, a uvrštena je u knjige Marine Baričević „Povijest moderne keramike u Hrvatskoj” i „Suvremena keramika u Hrvatskoj” kao i u Enciklopediju hrvatske umjetnosti i Hrvatsku likovnu enciklopediju.
Posljednje godine živjela je u Grčkoj, Australiji…Kao stipendistica krenula je na put istraživanja keramike, na avanturističko istraživanje drevne umjetnosti.

Kada se odlučila vratiti i odabrala Opatiju za mjesto još mnogih glinenih i crtačkih djela stigla je ova nepravedna vijest. Uza mi te ipak i dalje volimo.”

Branka Uzur 3

Branka Uzur rođena je 1954. godine u Zagrebu. Školu primijenjene umjetnosti završila je u Zagrebu 1973. godine. Diplomirala je na Akademiji za primenjene umetnosti u Beogradu. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Godine 1983. dobitnica je Nagrade sedam sekretara SKOJA u Zagrebu. Bila je članica ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo.