Ukrocena goropadnica

Popularna Shakespearova komedija ‘Ukroćena goropadnica’ bit će premijerno izvedena u petak, 20. rujna, u 19,30 sati, u Zagrebačkom gradskom kazalištu ‘Komedija’. Redateljica predstave je Nina Kleflin

Prijevod: Andy Jelčić
Scenograf: Osman Arslanagić
Kostimografkinja: Marija Šarić Ban
Autor glazbe: Tomislav Babić
Asistent redateljice i scenski pokret: Damir Klemenčić

Uloge: Ana Kraljević, Filip Juričić, Vanda Winter, Vid Balog, Dražen Čuček, Damir Lončar, Ivan Magud, Filip Detelić, Saša Buneta, Igor Mešin, Jasna Palić Picukarić, Goran Malus, Zlatko Ožbolt, Šiško Horvat-Majcen i drugi

O predstavi:

Borba spolova u žaru ljubavne strasti nikad ne izlazi iz mode! Mogu li se suvremeni muškarci zapitati kako ukrotiti divlju mačku, a da pri tom nitko ne izgubi svoje dostojanstvo? Recept će im dati Petruccio, glavni muški lik ove komedije, koji će na sebi svojstven, ležeran i zavodljiv način na sve napade i uvrede svoje bolje polovice samo vedro povikati: “Poljubi me, Kato!” I zagrlit će je žestoko oko struka, a ona će mu pritom nešto razbiti o glavu! Slobodni, jaki, strasveni i nesputani – junaci ove komedije pružiti će nam inspiraciju da budemo iskreni i svoji, baš onakvi kakvi su ti mahniti tipovi koji će prošetati pozornicom.

Prateći zgode i nezgode oko udaje dviju sestara, krotke i promućurne Biance i divlje i temperamentne Katarine, upoznat ćemo i cijelo jedno zabavno društvo oko njih. Šašave prosce i njihove budalaste sluge, smiješne očeve i zaljubljene mladiće kojima je ljubav posvema zamaglila vid. Upoznat ćemo cijeli jedan mali svijet veselih, posebnih ljudi koji se vrti brzo, živo i dinamično kao dobro nauljeni šareni vrtuljak. Majstor u oslikavanju karaktera, najveći bard svjetske drame, veliki Shakespeare, ponovno će nas osupnuti svojim sjajnim poznavanjem ljudske prirode, svojom moći da nam kroz duhovite situacije progovori o nama samima, kao da vidi i sudjeluje u našem životu i dan danas. I sve to kroz moćnu poeziju i prekrasan sklad jezika i stiha. Klasika se u modernom ruhu i u velikom stilu vraća na daske ‘Komedije’. Uz novi, suvremeni prijevod i u interpretaciji velikih glumačkih zvijezda Komedijinog ansambla.

Goropadnica stiže u furioznom tempu. A i kako drukčije! I kad bude ukroćena, Goropadnica će sagnuti glavu tek da bi primila vaš pljesak.