Premijera komedije “Sonja i bik” večeras u Zagrebu

Komedija "Sonja i bik", prvi dugometražni igrani film Vlatke Vorkapić premijerno će biti prikazan večeras u multipleksu Cinestar Zagreb-Branimir Centar, već sutra imat će svoju splitsku premijeru, a nakon toga kreće u redovitu distribuciju u hrvatskim kinima
"Sonja i bik" vesela je ljubavna priča koja prati zagrebačku aktivisticu za prava životinja Sonju u njezinoj misiji u Dalmatinskoj Zagori. Kao ljubiteljica životinja i vegeterijanka ona se snažno protivi borbama bikova, što je najveća kontroverza kod izglasavanja Zakona o zaštiti životinja.
Zbog onoga što smatra nepotrebnim nasiljem Sonja vlasnike bikova proziva bezdušnicima, a oni su sigurni da se ona, unatoč ljubavi prema životinjama, nikada ne bi usudila stati pred bika. Padnu i prve oklade, a izazov Sonji nosi Ante, sin organizatora bikijada.
Taj romantično-komični par glume Judita Franković i Goran Bogdan, a u ostalim ulogama su Dejan Aćimović, Ivo Gregurević, Elvis Bošnjak, Barbara Prpić, Mila Elegović, Zlatan Zuhrić Zuhra.
Na ovogodišnjem Festivalu igranog filma u Puli, gdje je film u srpnju praizveden, Vlatka Vorkapić je s Elvisom Bošnjakom osvojila Zlatnu Arenu za najbolji scenarij, Slavica Šnur za kostimografiju te Stanko Kovačić, Damir Martinović i Ivanka Mazurkijević za glazbu.
Direktor fotografije je Dragan Marković, scenografkinja Tanja Lacko, a montažer Marin Juranić.
Vlatka Vorkapić diplomirala je TV i filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti te komparativnu književnost i češki jezik na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Samostalna je umjetnica, scenaristica i redateljica, članica Društva hrvatskih filmskih redatelja. Autorica je niza nagrađivanih dokumentarnih, dokumentarno-igranih i igranih serija ("Pučka intima", "Zagonetni ulomak", "Pričopričalica", "Kad zvoni?"), dvadesetak dokumentarnih filmova, dva kratka igrana filma te nekoliko kazališnih predstava.
Završni kadrovi filma "Sonja i bik" snimljeni su u svibnju ove godine u mjestu Radošić kod Trogira, tijekom tradicionalne bikijade i olimpijade seoskih sportova. Vorkapić je upravo tamo i dobila ideju za scenarij prije deset godina, dok je snimala dokumentarac "Ćaća i braća" o Boži, Ivanu i Marku Škopljancu koji organiziraju bikijade.
Film je nastao u produkciji Interfilma i koprodukciji s Hrvatskom radiotelevizijom, a distribuira ga Blitz film&video.
Izvor: Hina