Prema tipu kose otkrijte koja vam frizura pristaje!

frizura

Istina je da među ženama nijedna, ponavljamo, nijedna nije potpuno zadovoljna svojom kosom

Dame s ravnom kosom, za kakvom nerijetko žude one s kovrčavom, neprestano se bune da im je kosa previše mlitava. Žene s gustom i kovrčavom kosom, kakvu one s ravnom mogu postići samo uz pomoć mnogobrojnih preparata, tuže se zbog promjenjivog uzorka svojih kovrča
No, evo rješenja – nije problem u kosi nego u frizuri. Prava frizura može zadovoljiti svaku vrstu kose. Ravnu kosu možete ošišati tako da je iz dosadnjikave pretvorite u onu s puno volumena, a šišanjem kovrčave, valovite ili guste kose riješit će sve svoje probleme. Imajte na umu i da će vam prava frizura znatno skratiti vrijeme koje svakodnevno morate utrošiti na njezino uređivanje. 

Duga i ravna kosa 

Ako je vaša kosa duga i ravna, najbolje je da napravite duge i ravne šiške, poput onih koje je Sanda Bullock ‘isfurala’ na ovogodišnjoj dodjeli Zlatnih globusa. Šiške bi, savjetuje poznata frizerka Renee Serra, trebale početi u ravnini s gornjom točkom jagodica i okruživati lice tako da blago dodiruju obrve. Nekoliko dužih slojeva otvorit će lice i frizuru učiniti modernijom i zanimljivijom. 

Ravna kosa do ramena 

Sa srednje dugom kosom do ramena najpametnije je ići na varijantu bob frizure. Sve varijacije bit će jednako dobre, od klasičnog boba do nešto modernijeg, kad je kosa naprijed neznatno dulja nego otraga. ‘Najduže što biste trebali ići je centimetar ili dva preko ramena, ne dulje od toga. U protivnom će kosa splasnuti zbog težine i teško će biti dodati volumen’, tvrdi Serra. 

Kratka i ravna kosa 

Pixie
 frizura idealna je za kratku kosu, kratka sa strane i duža po sredini, poput one koju ‘fura’ Pink. Kosu ošišajte na apstraktan način kako biste dobili slojevitost, koja će dati volumen. Slojevi, i to mnogo njih, podići će kosu, a moći ćete je nositi potpuno opuštenu ili posve zalizanu. 

Podignute frizure za ravnu kosu 

Što se tiče podignutih frizura, klasičan niski rep je bezvremen i funkcionira u gotovo svim prilikama. Popularna je i obična punđa zavezana nešto opuštenije kako bi izgledala modernije.

Duga i valovita kosa

Za žene kojima kosa pada niže od ramena, najidealnija je duga, slojevita frizura s razdjeljkom sa strane ili sa strane začešljanim šiškama. Duži slojevi pri ovoj dužini dopuštaju uvojcima da se slobodno kreću.
Valovita kosa do ramena
Poput duge, i srednje duga kosa ili ona do ramena najbolje se ističe uz pomoć slojevitih pramenova. Pramenovi trebaju uokviriti lice i ‘padati’ od jagodica do ključne kosti. Ako imate ovu dužinu kose, izbjegavajte bob frizure jer sami vrhovi kose postaju preteški, pa će frizura imati trokutast izgled.
Kratka i valovita kosa
Kratka i valovita kosa od uha do maksimalno brade trebala bi biti ošišana u jednoj duljini. Previše slojeva ovu će frizuru učiniti previše okruglastom. U ovom slučaju morate ‘skinuti’ težinu s kose, a dodavanje šiški je i u ovom slučaju moguće, kao i dodavanje teksture vrhovima za nježniji izgled.
Podignute frizure za valovitu kosu
Što se podignutih frizura tiče, stručnjaci se slažu da je opuštena punđa s nekoliko valovitih pramenova koji padaju oko lica pun pogodak, kao i frizura koja je napola spuštena i napola podignuta. Ova dva stila ne skrivanju uvojke, neko ih na neki način ponosno pokazuju.

Duga i kovrčava kosa 

Žene koje imaju dugu i kovrčavu kosu na vrhovima mogu imati tup završetak (težina kose pri ovoj duljini to dopušta), ali vanjski sloj bi trebao stvoriti pokret i spriječiti da se kosa doima trokutastom. Savršen primjer je Nicole Kidman

Srednje duga i kovrčava kosa 

Kosa srednje dužine ili ona koja pada malo ispod ramena najbolje izgleda kad su kovrče različite dužine kako bi se dobio ‘pokret’ i održala ravnoteža među kovrčama. Kovrče bi trebale biti ošišane tako da se nadopunjuju, da se jedan pramen nadovezuje na drugi. 

Kratka i kovrčava kosa 

Vjerovali ili ne, možete napraviti bilo koji izgled ili oblik. Samo nebo je granica, sve dok ste pravilno ošišani. Pixie frizura, poput one koju ima Halle Berry, ili dužina do brade, kakvu imaCharlize Theron, dva su najtraženija stila. S razlogom. 

Uzdignute frizure za kovrčavu kosu 

Začešljavanje kovrčave kose nema granica. Tekstura kosi daje više volumena, pa ju je jednostavnije oblikovati – i ona stoji u mjestu. Idealan je izbor opuštena punđa, dok pletenice mogu predstavljati određen izazov, ovisno o debljini kovrča. 

Opuštena kosa s puno teksture 

Neke žene s kosom visoke teksture često se odlučuju na ‘peglanje’ uvojaka. Peglanje kose traje dok se kosa ne ošiša ili ponovno ne izraste i daje vam više izbora što se frizura tiče. Pravila se mijenjaju kad je kosa izravnata jer se onda morate uhvatiti u koštac s posve novom teksturom. Najbolje je držati se frizura koje su preporučene za ovakav tip kose u slučaju da se odlučite ‘vratiti’ prirodnoj teksturi. 

Podignute frizure za kosu s puno teksture 

Bilo da je kosa izravnata ili prirodnog oblika, visoki rep najzahvalnija je frizura. 

Foto: Negakose.blogspot.com