Predstavljeno srebro antičkih Vinkovaca


 

Prvi put nakon što su prije dva mjeseca pronađeni, javnosti su predstavljeni srebrni predmeti iskopani tijekom arheološkog istraživanja u Vinkovcima

 
Ostava s više od 50 srebrnih i pozlaćenih posuda jedan je od najvećih i najvažnijih arheoloških nalaza na hrvatskom i europskom tlu, a polovica ih je izložena u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt kao uvod u sutrašnji Međunarodni dan muzeja. 
 
Cijela obrada, od čišćenja, zaštite, dokumentiranja do vraćanja u prvobitno stanje tih iznimno krhkih predmeta trajat će, predviđa se, i nekoliko godina, a izvodit će se u suradnji s vodećim svjetskim ustanovama. Za to vrijeme u Vinkovcima već planiraju povratak toga iznimno luksuznog posuđa koje je ondje bilo zakopano od druge polovine 4. stoljeća – u pripremi je izgradnja posebnog paviljona.

Upravo će navedena izložba – "Srebro antičkih Vinkovaca – Arheološki nalaz ostave blaga" – biti središnji događaj vezan uz obilježavanje Međunarodnog dana muzeja. Službeno će je otvoriti ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Otvaranju će nazočiti i Danijel Petković, direktor Gradskog Muzeja Vinkovci, i Miroslav Gašparović, direktor Muzeja za umjetnost i obrt. Bit će izloženo 29 predmeta te fotografije njih 20 koji se zbog preosjetljivosti stanja neće izložiti.

Akademija-Art