Predstavljene tehničke pojedinosti svečanosti beatifikacije

mb novinstvo

Uoči subotnje beatifikacije sl. Božjega Miroslava Bulešića u pulskoj Areni Organizacijski odbor za pripremu slavlja održao je u četvrtak 26. rujna u samostanu sv. Antuna u Puli konferenciju za medije na kojoj je izvijestio o detaljima vezanima uz samu proslavu

Predstavivši tehničke i logističke aspekte dolaska hodočasnika – podrobne upute o preporučenim pravcima kretanja vozila i sigurnosnim mjerama mogu se pronaći na mrežnoj stranici miroslavbulesic.hr – generalni vikar Porečke i pulske biskupije mons. Vilim Grbac kazao je da su dolazak na beatifikaciju prijavile župe iz svih biskupija u Republici Hrvatskoj, nekoliko župa iz Bosne i Hercegovine i jedna iz Slovenije. Svoj je dolazak najavilo 17.000 hodočasnika. Zidine Arene neće moći primiti sve hodočasnike, ali će oko Arene biti postavljeni video zidovi s kojih će svi moći neometano pratiti slavlje u Areni. Organizatori očekuju da će u Arenu ući svi oni koji su se javili do 1. rujna, što uvelike ovisi i o vremenskim prilikama. Dolazak je, kazao je mons. Grbac, potvrdilo i više od 700 svećenika iz domovine i inozemstva.

O glazbeno-meditativnom uvodu u euharistijsko slavlje govorila je organizatorica predprograma mr. Anđela Jeličić. Predprogram će otvoriti zbor Apostoli mira s ovogodišnjom pobjedničkom pjesmom s Uskrsfesta, a nastupit će još klapa Motovun i Putokazi s izvedbama pjesama iz Hrvatske sakralne baštine. Tom će prigodom združeni dječji zborovi iz župa Sveti Petar u Šumi i Vodnjan otpjevati i pjesmu “Hoćemo Boga”, koju su vjernici pjevali na pogrebu Miroslava Bulešića. I glazba i tekstovi koji će se čitati provest će okupljene vjernike kroz temu mira ali i života Miroslava Bulešića u prizmi Kristove muke. U trajanju od šezdesetak minuta, prije početka samog euharistijskog slavlja, prisutni će se hodočasnici u molitvenom ozračju pripremiti za misu.

Koordinator liturgijskog odbora Milan Zgrablić govorio je o liturgiji i samom obredu beatifikacije. Biskup ordinarij Dražen Kutleša zamolit će Papinog izaslanika pročelnika Kongregacije za kauze svetaca kardinala Angela Amata da proglasi Miroslava Bulešića blaženim i predstaviti u kratkim crtama lik i životopis kandidata za beatifikaciju. Papin izaslanik pročitat će zatim apostolsko pismo pape Franje i toga se časa Miroslava Bulešića proglašava blaženim. Nakon čitanja bule na latinskom i hrvatskom jeziku bit će skinut pokrov s velike slike Miroslava Bulešića, na oltar će biti donesene relikvije koje će se pokaditi, a u isto vrijeme će se uzdignuti zastava. Odmah zatim će se otpjevati svečana pjesma zahvale “Budi hvaljeno”.

Glazbene aspekte euharistije koordinira pročelnik Dijecezanskog vijeća za liturgiju i crkvenu glazbu Rudi Koraca, a sudjelovat će zborovi grada Pule, zbor iz rodne župe Miroslava Bulešića te pjevači iz župa Trviž, Žminj i Umag. Ukupno će biti oko 210 pjevača. Nakon završetka popričesne pjesme bit će izvedena i novoskladana himna Miroslavu Bulešiću.

Svi koji dođu na proslavu beatifikacije dobit će Liturgijski vodič, po kojem će se moći pratiti liturgijsko slavlje. U liturgiji u Areni dominirat će crvena boja – simbol mučeništva, te motiv ljiljana koji je preuzet s mladomisničke štole Miroslava Bulešića – kao simbol čistoće i nevinosti, izvijestio je Zgrablić.

S obzirom da se očekuje dolazak više od 200 autobusa hodočasnika, zamjenik gradonačelnika Pule prof. Frabrizio Radin zamolio je sudionike u prometu za strpljenje, razumijevanje i dodatan oprez. Ujedno je predstavio privremeni režim prometovanja na ulicama oko Arene koje će vrijediti 28. rujna do 17 sati.

Na kraju konferencije koordinator Odbora za medije dr. Josip Grbac zahvalio je novinarima za njihov prinos, jer je upravo zahvaljujući novinarima hrvatska javnost mogla u posljednja tri mjeseca upoznati našeg novog blaženika.

Događaj proglašenja u povijesnoj Areni, kazao je dr. Grbac, oživjet će ne samo Bulešića, nego i tolike druge osobe iz istarske i hrvatske prošlosti koji svakom čovjeku dobre volje mogu zorno pokazati koji su prioriteti u čovjekovom životu koje treba čuvati pod svaku cijenu.

Primijetivši da je beatifikacija naših domaćih i suvremenih sinova izuzetno rijedak povijesni događaj, dr. Grbac je kazao da bi bila neizmjerna šteta kada bismo Bulešićevu žrtvu i njegovo uzdignuće na naše oltare iskoristili za razračunavanja, traženje krivaca i pranje vlastitih savjesti. Svaki pokušaj politiziranja događaja proglašenja Bulešića blaženim promašuje smisao svega, budući da je pred nama lik blaženika koji nas svojim životom i svjedočanstvom upućuje na činjenje dobra, kazao je dr. Grbac.

“Istra će dobiti blaženika na tragu prvih istarskih mučenika. Mnogima ne znamo gdje su im grobovi. Ovaj će mučenik i blaženik ostati s nama, u Istri, kao nadahnuće i poziv. Moramo se osjetiti duhovno, ljudski i kršćanski obogaćeni, kada budemo napuštali Arenu”, zaključio je dr. Grbac. (gk)

Za razliku od ukopa, na Bulešićevu beatifikaciju može se i vlakom

Na beatifikaciju Miroslava Bulešića moći će se dovesti i vlakom, što u Bulešićevu slučaju ima jaku simboliku. Naime, na dan Bulešićeva ukopa u Lanišću mnogo je ljudi htjelo tome nazočiti, no po naredbi vlasti, koje su htjele spriječiti ljude u pokušaju odlaska u Lanišće, vlak koji vozi iz Pule prema Buzetu nije toga dana stao ni na jednoj stanici u Istri.

Na dan Bulešićeve beatifikacije iz Buzeta će za Pulu, osim dvije redovne željezničke linije, prometovati i jedan izvanredni vlak. Karte je moguće već sada kupiti na prodajnim mjestima HŽ-a.