Predstavljena Sabrana djela Slobodana Novaka


 
Akademik Slobodan Novak – 88-godišnji klasik hrvatske književnosti malokad nastupa u javnosti. Osim u posebnim prigodama kao što je predstavljanje njegovih sabranih dijela, danas u Palači Matice hrvatske u Zagrebu
Knjige pripovijedaka, romana, drama, feljtona, eseja, polemika, pjesama, neka su djela postavljana u kazalištima ili su poslužila kao filmski predložak. A što je njemu najdraže od svih tih napisanih stranica?

Sve mi je drago, osim publicistike, drage su mi polemike, polemika znači mnogo, više nego pozija, a od prozeIzvanbrodski dnevnik, kaže.

Sabrana djela sadrže i roman, koji je napisan sredinom prošlog stoljeća i desetljećima ostao u rukopisu jer autor njime nije bio zadovoljan. Silentium govori o životu u sjemeništu. Današnji čitatelji smatraju ga iznimno modernim.

Kao da u arheološkom nalazištu ispod nekoliko slojeva nađete kompjutor, ističe predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić.

Već u prvim objavljenim tekstovima, postao je simbol moderne hrvatske proze. Pisao je i poeziju.

Slobodan Novak je lirska narav i ironičan prozaik. Njegova poezija izvanredan je uvod u njegov prozni opus, smatra akademik Tonko Maroević.

Akademik Slobodan Novak rođen je 1924. u Splitu. Književni je rad otpočeo pjesmama Glasnice u oluji, a između ostaloga objavio je i autobiografski roman Izgubljeni zavičaj, zbirku novela Tvrdi grad te romane Mirisi, zlato i tamjani Izvanbrodski dnevnik.
Izvor: HRT