Predstavljen novi model upisa u srednje škole

Novi sustav e-prijava i e-upisa u srednje škole učinit će sustav upisa transparentnijim, jednostavnijim i učinkovitijim te omogućiti da škole u Hrvatskoj od sada budu zaista jednako dostupne svima, izjavio je u Zagrebu ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović predstavljajući novi model upisa u srednje škole i novi prijedlog Odluke o elementima i kriterijima za upis

Projekt će omogućiti da škole u Hrvatskoj od sada budu zaista jednako dostupne svima
, naglasio je ministar, poručivši: Od sada će za upis u srednju školu biti potrebna samo jedna veza: dobra internet-veza.

Novi će sustav učenicima omogućiti prijavu na 10 programa obrazovanja u maksimalno pet škola. U svakom će trenutku moći pratiti kako stoje u pojedinim programima, a nakon potpisivanja i deponiranja završne liste želja, sustav će ih sukladno prioritetima automatski rasporediti prema navedenoj listi te upisati u najbolji mogući izbor.

Sustav će omogućiti bolju umreženost svih sudionika upisnog procesa, zajamčiti puno kvalitetniji nadzor upisnog postupka i bolju informiranost o cijelom postupku u svakom trenutku. Upisni će postupak prijavu učiniti učinkovitijom – škole će imati manje administrativnog posla jer je pojednostavnjena dokumentacija potrebna za upis, čime se štedi i vrijeme i novac, a sve će se obavljati preko sučelja za prijave, kazao je Jovanović.

Ključna promjena je vrednovanje prosjeka svih zaključnih ocjena na dvije decimale svih nastavnih predmeta u posljednja četiri razreda osnovne škole, a svaki razred nosit će četvrtinu maksimalnog broja bodova. 

Voditelj projekta e-upisa Vedran Mornar s FER-a kazao je kako je takva odluka donijeta na temelju objektivne analize koja je pokazala da ukupan prosjek ocjena od 5. do 8. razreda daje kvalitetniju procjenu općeg znanja učenika. Utvrđeno je da će se tako izbjeći da velik broj kandidata ima jednak broj bodova, puno će objektivnije biti vrednovan uspjeh učenika u osnovnoj školi, te će biti omogućen upis u škole koje će odgovarati tome uspjehu i interesu učenika na temelju objektivnih kriterija.

Ograničit će se dodatno bodovanje natjecanja iz znanja na državnim i međunarodnim natjecanjima, a prvi put se uvodi i izravni upis u željenu školu učenicima koji su ostvarili prvo mjesto na tim natjecanjima. Sva ostala mjesta – prvo mjesto kao član skupine ili drugo i treće mjesto kao pojedinac ili član skupine nose od tri do jednog boda.

Mijenja se i vrednovanje vještina sportskih uspjeha tako da učenici koji osvoje prvo, drugo ili treće mjesto na državnom ili međunarodnom natjecanju ostvaruju od tri do jednoga boda, a osvajanje prvog mjesta na županijskom natjecanju donosi jedan dodatni bod. Iako za vrhunske sportaše i dalje vrijedi ista kategorizacija, promijenilo se bodovanje tako da vrhunski sportaši prve, druge ili treće kategorije dobivaju tri boda, vrhunski sportaši četvrte i daroviti pete kategorije dva, te daroviti sportaši jedan dodatni bod.

Što se tiče kandidata s teškoćama u razvoju jedina je promjena ta da su sve kategorije od sada spojene u dvije osnovne – kategoriju kandidata s težim zdravstvenim teškoćama i sve ostale. To znači da će biti potrebno više dokumentacije a slučajevi će se rješavati na višoj razini novog županijskog tijela Ureda državne uprave.

Također minimalni bodovni prag određivat će se samo za vrste škola, umjesto na razini same škole, a svi pragovi spušteni su za jedan bod. Predlaže se i ukidanje drugog upisnog kruga u ljetnom roku, koji je zbog automatskog popunjavanja listi postao nepotreban.

Odluka je od danas stavljena na javnu raspravu, te će tako u idućih 15 dana svi zainteresirani – roditelji, učitelji, nastavnici, sindikati, mediji i drugi, moći sudjelovati u raspravi o danas predloženim kriterijima.

Foto: Pixsell
Izvor: HRT