Predstavljen Muzej Zagrebačke pivovare


 

Zagrebačka pivovara, po uzoru na vodeće globalne pivovare, otvorila vlastiti muzej
 

Muzej u nastajanju postaje dio turističke ponude grada Zagreba.
 
Turistička ponuda Zagreba od danas je bogatija za jedinstveni Muzej Zagrebačke pivovare. Prvi muzej neke pivovare u Hrvatskoj, realiziran po uzoru na muzeje globalnih pivovara, za sada je u fazi nastajanja i tijekom idućih mjeseci širit će svoj postav.
Nastao kao inicijativa Turističke zajednice grada Zagreba i Zagrebačke pivovare, muzej nudi niz zanimljivih podataka iz povijesti Zagrebačke pivovare i pruža uvid u povijest domaćeg pivarstva. Tako će posjetitelji Muzeja Zagrebačke pivovare za sada imati priliku doznati sve o povijesti Zagrebačke pivovare, upoznati se sa složenim procesom proizvodnje i sastojcima piva, pogledati izložbu dosadašnjih likovnih rješenja Božićnog piva i izložbu arhivskih etiketa i boca piva te će, među ostalim bogatim sadržajem iz povijesti najstarije zagrebačke pivovare, imati priliku zaigrati igru „viseća kuglana“ koja se igrala u vrijeme osnutka pivovare.

Jelena Pavičić Vukičević, Filip Šovagović

Otvorenje prvog izdanja Muzeja Zagrebačke pivovare pozdravila je Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Zagreba, koja je istaknula važnost ovog muzeja i njegov doprinos oživljavanju zapadnog dijela grada te jačanju turističkog i kulturnog sadržaja Zagreba.

Autor postava muzeja, poznati pivski znalac Željko Šatović Gula, istaknuo je kako je prikupljanje ovakvog fundusa iznimno zahtjevno i uglavnom ovisi o otkupu i donaciji građana. Tako jedan dio postava čine originalni predmeti iz fundusa pivovare, dok se dio sadržaja oslanja na replike kako bi se što sadržajnije ilustrirala povijest domaćeg pivarstva i Zagrebačke pivovare.
Sam izgled muzeja osmislio je poznati domaći scenograf Davor Antolić Antas, kojem je poseban izazov bio integrirati sadržaj muzeja u zadani prostor dvorane pivnice K pivovari te u eksterijer, gdje se nalazi veći dio fundusa iz povijesti pivovare.

Tina Puhalo Grladinović iz Zagrebačke pivovare naglasila je kako Zagrebačka pivovara posljednje tri godine sudjeluje u programu Noći muzeja i kako inicijativa za vlastitim muzejom po uzoru na druge velike pivovare u svijetu postoji niz godina. Ovo će se izdanje muzeja nadograđivati te je cilj širenje sadržaja i fundusa. Istaknula je kako je realizacija muzeja naišla i na veliku potporu Turističke zajednice grada Zagreba, koja je muzej uvrstila u turističku ponudu grada. Tako već sljedeći tjedan počinju grupni turistički obilasci muzeja, od kojih jednu grupu čini 79 nizozemskih studenata.

Muzej Zagrebačke pivovare posjetio je i poznati glumac i autor Filip Šovagović. Uz omiljenu osvježavajuću Žuju razgledao je postav u kojem će posjetitelji, bili ljubitelji piva ili ne, imati priliku pronaći nešto za sebe i naučiti sve o omiljenoj pivovari iz susjedstva. 

Tina Puhalo Grladinović, Filip Šovagović
 
O Zagrebačkoj pivovari
Zagrebačka pivovara osnovana je davne 1892. godine. Tijekom stogodišnje tradicije u spravljanju piva Zagrebačka je pivovara izrasla u najveću hrvatsku pivovaru. Svoju predanost pivu potvrdila je poslovnim dostignućima i pozicijom vodeće pivovare na hrvatskom tržištu. Od 2009. godine članica je grupacije StarBev, u većinskom vlasništvu najvećeg globalnog investicijskog fonda CVC Capital Partners.
Proizvodni asortiman Zagrebačke pivovare čine najprodavanije lager pivo u Hrvatskoj Ožujsko pivo, bezalkoholno pivo Ožujsko Cool, Ožujsko Pšenično pivo, nedavno predstavljeno osvježavajuće Ožujsko Limun i Ožujsko Jabuka, crno kraljevsko pivo Tomislav, posebno zimsko pivo umjetničkog duha Božićno pivo, premium pivo Beck’s, plemenito premium pivo Stella Artois, koje se licencno proizvodi od 1997. godine, bezalkoholno plemenito premium pivo Stella Artois, vrhunsko češko pivo Staropramen, koje se licencno proizvodi od 2010. godine, specijalna belgijska piva Leffe i Hoegaarden te njemačko pivo Lowenbrau.
Za dodatne informacije o kompaniji posjetite www.ozujsko.com
Uvodna foto: Davor Antolić Antas, Željko Šatović Gula, Jelena Pavičić Vukičević, Tina Puhalo Grladinović

Martina Lukačević

Akademija-Art