Skip to content

Predstavljanje nakladničke djelatnosti Akademije u 2011. godini


Konferenciju će voditi glavni tajnik akademik Pavao Rudan. On će održati uvodnu riječ i predstaviti nekoliko jubilarnih izdanja i ona izdanja koja se odnose na poslovanje Akademije

Konferencija za novinare u HAZU

Iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti stiže vijest da će se u ponedjeljak, 16. siječnja 2012. u 11 sati u maloj dvorani Akademijine palače, Zagreb, Zrinski trg 11, predstaviti nakladnička djelatnost Akademije u 2011. godini

To je zapravo poziv na konfereciju za novinare. Što će se predstaviti na toj  konferenci? Publikacije koje je 2011. objavila Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i one koje su zahvaljujući potpori Zaklade HAZU objavili drugi nakladnici.

Konferenciju će voditi glavni tajnik akademik Pavao Rudan, on  će održati uvodnu riječ i predstaviti nekoliko jubilarnih izdanja i ona izdanja koja se odnose na poslovanje Akademije. Ostala izdanja predstavit će: akademik Tomislav Raukar, tajnik Razreda za društvene znanosti; akademik Nenad Trinajstić, tajnik Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti; akademik Ivan Gušić, tajnik Razreda za prirodne znanosti; akademik Marko Pećina, tajnik Razreda za medicinske znanosti; akademik August Kovačec, tajnik Razreda za filološke znanosti; aademik Ante Stamać, tajnik Razreda za književnost; akademik Boris Magaš, tajnik Razreda za likovne umjetnosti; akademik Frano Parać, tajnik Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju; akademik Stjepan Jecić, tajnik Razreda za tehničke znanosti, i prof. dr. sc. Slobodan Kaštela, ravnatelj Akademijine Zaklade.
Pogledajmo što brojke govore: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u svojoj jubilarnoj 150. godini objavila je kao izdavač ili suizdavač ukupno 108 svezaka, a uz potporu Akademijine Zaklade drugi nakladnici objavili su ukupno 59 svezaka različitih publikacija. Od navedenih 108 publikacija Hrvatska je akademija samostalno ili kao izvršni izdavač objavila 90, a kao suizdavač 18 svezaka, i to: 20 knjiga, 19 zbornika radova, 30 svezaka časopisa, 2 knjige sažetaka, 23 kataloga izložbi, 2 deplijana, 2 rječnika, 2 izjave te 8 spomenica preminulim akademicima.
Sva izdanja (167 primjeraka) bit će izložena i moći će se razgledati na prigodnoj izložbi u atriju Akademijine palače.
Suradnja HAZU s mnogim poslovnim i konunikacijskim partnerima, pa tako i novinarima i tiskom, bila je u jubilarnoj godini na obostrano visokoj razini, pa se i za ovu prigodu i očekuje dobar odaziv „sedme sile“.

Piše i foto: Nives Gajdobranski
ngajdobranski@gmail.com

Akademija-art.hr