Skip to content

Predstavljanje “Bodljikavih pripovijedaka” Nevenke Nekić

nekic

Pred mnogobrojnom publikom u prostorijama Društva hrvatskih književnika u Zagrebu predstavljena nova knjiga Nevenke Nekić “Bodljikave pripovijetke”. Knjigu su predstavili voditeljica tribine DHK Lada Žigo, književnica Marija Peakić Mikuljan i književnik Đuro Vidmarović. O radu Udruge dr. Ante Starčević-Tovarnik govorio je kao nakladnik knjige Antun Ivanković i na kraju autorica zbirke.

Ovu satiričnu prozu koja prelazi i u sarkazam, rijetku u suvremenom hrvatskom književnom prostoru, predstavljači su analitički tematski i stilski okarakterizirali kao obračun s izvorištima još živoga taloga komunističkoga načina razmišljanja, ali isto tako i kao pogled u bezočni korumpirani svijet globalističkoga liberalno kapitalističkoga tajkunstva. Pomnu analizu oštroga pera Nevenke Nekić Marija Peakić Mikuljan pozicionirala je retrospektivno od davnih dana SSSR, a završila jekama izobličenih načina prosudbi i stanja duhova u našoj suvremenoj stvarnosti.

Đuro Vidmarović smatra da ova zbirka logički nastavlja niz srodnih djela tematski i etičko-estetski povezanih kao što su Trinaest strašnih pripovjedaka i jedna groteska, romani Hobotnica I. i II., te zbirka novela Gospodična i drug.
Nakladnik je izvijestio o zajedničkom radu kojim se povezuje Tovarnik i Srijem sa zagrebačkim književnim krugom, u kojem povezivanju je Nevenka Nekić u proteklih pet godina vrlo aktivno sudjelovala nizom knjiga, nastupa u raznim medijima kao i filmovima.

Autorica je završila predstavljanje čitanjem pripovijetke Krvavice.

See also  Likovne kronike Nataše Šegota Lah