Predsjednik Sabora Boris Šprem traži ispriku suca Turudića


Foto: Politikaplus

Ivan Turudić, sudac u postupku protiv Ive Sanadera, rekao je Luki Bebiću: ‘Gledajte, niste u Saboru, ja Vas upozoravam da se pristojno ponašate’, što Šprem smatra nedopustivim.


Predsjednik Sabora Boris Šprem uputio je dopis čelniku Vrhovnoga suda Branku Hrvatinu u kojemu stoji da je sudac Ivan Turudić uvrijedio Hrvatski sabor kada je 16. ožujka Luki Bebiću, kao svjedoku na sudu u postupku protiv bivšega premijera Ive Sanadera, rekao: "Gledajte, niste u Saboru, ja Vas upozoravam da se pristojno ponašate", te smatra da se sudac Turudić treba javno ispričati Hrvatskome saboru.

Šprem ističe da je, kao predsjednik Hrvatskoga sabora, pozvan reagirati na nedopustivo i neprofesionalno ponašanje suca Turudića i podsjeća da je, prema Ustavu Republike Hrvatske državna vlast ustrojena na načelu diobe vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu što bi, smatra, "sudac Turudić morao znati i ne bi trebao imati predrasuda da uvažavanje ustavne demokracije predstavlja temelj demokracije".

"Ta izjava implicira omalovažavanje Hrvatskog sabora kao najvišeg tijela predstavničke i zakonodavne vlasti u Hrvatskoj. Ja sam tražio od predsjednika Vrhovnog suda da od suca Turudića traži da se ispriča Hrvatskom saboru zbog omalovažavanja i vrijeđanja Hrvatskog Sabora", kazao je Šprem za RTL.

izbor: RTL / Hina

Akademija-Art