Skip to content

Predsjednik Josipović očitao lekciju Vladi

Josipovic Milanovic

Moj je savjet bio, još od samog početka priče, da se promijeni sporna odredba

Josipa Perkovića nisam nikad susreo i nisam opterećen njegovom situacijom, a o smjeni njegovog sina nisam ni razmišljao. Saša Perković korektno radi svoj posao, no neobično je da inspiracija za pikantna pitanja dolazi od ‘neimenovanih’, ‘Vladi bliskih’ izvora. Ozbiljni politički krugovi ne komuniciraju s javnošću na taj način, poručio je Josipović u razgovoru za Novi list

Saša Perković bio je savjetnik predsjednika RH za nacionalnu sigurnost u mandatu Stjepana Mesića, a na toj ga je dužnosti preuzeo i Ivo Josipović. Premda je riječ o sinu Josipa Perkovića, nekadašnjeg visokog dužnosnika Službe državne sigurnosti, za kojim su Nijemci raspisali međunarodnu tjeralicu, o toj se činjenici nije raspravljalo u javnosti. No, dolaskom uhidbenog naloga za Perkovića starijeg i nakon što je SDP odlučio promijeniti Ustav kako bi se ukinula zastara za ubojstva iz političkih pobuda, položaj Saše Perkovića dodatno se zakomplicirao. U razgovoru za Novi list predsjednika Republike uzvratio je medijskim spinovima Banskih dvora. Također je pozvao Vladu, odnosno premijera Milanovića da što prije promijeni sporna odredba u Zakonu jer situacija u koju smo dovedeni borbom s europskom povjerenicom Viviene Reding sliči na talačku krizu.

Rekao je da nije razmišljao o tome da Sašu Perkovića razriješi dužnosti savjetnika za nacionalnu sigurnost.

‘Smatram da gospodin Saša Perković korektno radi svoj posao i da ne treba snositi posljedice za eventualne grijehe svoga oca. Naravno, ovo što pitate je potpuno legitimno. Međutim, neobično je da inspiracija za pikantna pitanja dolazi od ‘neimenovanih’, ‘visokih’, ‘Vladi bliskih’ ili kakvih već izvora. Čudim se da ozbiljni politički krugovi komuniciraju s javnošću na taj način’, poručio je Josipović.

Priznaje da je situacija u vezi s uhidbenim nalogom koji je za njegovog oca došao iz Njemačke sigurno neugodna za Sašu Perkovića. ‘Ja oca nisam nikada susreo i nisam opterećen njegovom situacijom. Smatram da svatko mora odgovarati za svoja djela sukladno zakonu, uz sve mogućnosti da se brani i da ga se unaprijed ne proglašava krivcem’, istaknuo je u razgovoru za Novi list predsjednik države.

Na novinarsku opasku da je realno pretpostaviti da razgovara sa Sašom Perkovićem o problemu s njegovim ocem, Josipović je odgovorio da o tome razgovaraju vrlo rijetko i općenito, uglavnom povodom nastupa ‘ neimenovanih izvora’.

‘Meni osobno, radu Ureda i obavljanju svih ustavnih obveza predsjednika, cijela situacija ne predstavlja problem. Recentna intervencija ‘neimenovanog i bliskog izvora’ koja pokazuje brigu za to, više izgleda kao prebacivanje loptice u tuđe dvorište, kao želja da se manje priča o lexu, a više o Perkoviću’, rekao je. (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Novi list/tportal.hr)

Optimized by Optimole