Predavanje o tradiciji Božića

bratulic1

bratulic1

Akademik Bratulić darivao jabuke – kao povratak u djetinjstvo

“Božić u tradiciji i kulturi hrvatskoga naroda” – predavanje takvoga naslova održao je akademik Josip Bratulić 5. prosinca u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. U uvodnoj riječi je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić naglasio da se danas relativizira Božić pa on postoji kao nešto univerzalno, a potrebno je da on bude nešto što nas dira u dubinu, kao poruka ljubavi, topline, zajedništva, razdraganosti i povratka u djetinjstvo…

U svom je predavanju akademik Bratulić naglasio je da su europska, pa onda i hrvatska kultura, duboko prožeta božićnom tematikom koja se odražava na svim poljima duhovnoga stvaralaštva – u likovnoj umjetnosti, muzičkoj kulturei, u okvirima učene i pučke pjesme i popijevke, u pučkoj i autorskoj književnosti, u prikazanjima – srednjovjekovnim pučkim dramama. Afirmacija Djeteta Isusa, Božjega Sina ali djeteta siromašnih roditelja, Marije i Josipa, afirmacija je malenih i siromašnih, obespravljenih i poniženih. Unatoč siromaštvu to je blagdan veselja i radosti. Kroz dva tisućljeća ljudi su se za dugih zimskih, hladnih noći okupljali oko ognjišta, izvora topline i svjetla. Po tome je Božić obiteljski blagdan. Od Kristova rođenja počinje novo razdoblje ljudske povijesti i brojenja godina. Anđeli su s neba navijestili mir ljudima dobre volje. U betlehemskoj staji, ili tijesnoj pećini u koju su se sklanjali pastiri sa svojim stadima, pomireni su oni koji su obrađivali polja i oni koji su živjeli kao stočari. Sukob na počecima ljudske civilizacije između poljoprivrednika Kaina i pastira nomada Abela kao da je konačno završio kod Isusovih skromnih jaslica. Božić je tako postao blagdanom društvenoga pomirenja ali i obiteljske intimnosti, gospodarske sigurnosti kao zahvala za prošlu godinu i usrdnu molitvu za buduću, bolju godinu.

bratulic2

Svoje je predavanje akademik Bratulić završio ovako: – Zato je dobro svima s kojima se susrećemo poželjeti mir i dobro, radost i veselje, zdravlje i sreću. Ujedno je naglasio kako se nekada za Božić davala jabuka. Zato je na predavanje donio nekoliko vrsta domaćih jabuka – da svi prisutni uzmu po jednu.

Nives Gajdobranski