Predavanja: Horizonti rimske Panonije

1024px-Villa-dei-misteri-pannel

1024px-Villa-dei-misteri-pannel

Uz izložbu “Horizonti rimske Panonije”, s izborom predmeta iz fundusa Arheološkoga odjela varaždinskog muzeja koji oslikavaju život na varaždinskome području u doba Rimskoga Carstva, organiziraju se dva tematska predavanja. Prvo od njih održava se u četvrtak, 28. 11. ove godine, s početkom u 18 sati, u prostoru Galerije starih i novih majstora (Trg M. Stančića 3), a pripremila ga je povjesničarka umjetnosti Sunčana Habek. Tema ovoga predavanja je presjek rimske umjetnosti od njezinih početaka pa do pada Zapadnoga Rimskoga Carstva, s vidnim utjecajem različitih kultura, a napose grčke, čiji su ostaci prisutni i danas.

Drugo predavanje pod nazivom “Horizonti rimskog uma” održat će prof. Alan Dedić u četvrtak, 5. 12. ove godine, s početkom u 18 sati, također u prostoru Galerije starih i novih majstora. Njegovo predavanje bavi se koegzistirajućim rimskim svjetonazorima i proizlazećoj civilizaciji iz perspektive samih Rimljana, odnosno govori o dosezima ondašnjih spoznaja iz fiolozofije, astronomije i ostalih znanstvenih disciplina koje su ih uvjetovale i oblikovale. Ulaz na oba predavanja je besplatan.

Izložba “Horizonti rimske Panonije”, autorice arheologinje Lovorke Štimac-Dedić, otvorena je u prostoru Salona palače Sermage varaždinskoga muzeja do 8. 12. ove godine.