Pravoslavni vjernici slave Božić

pravoslavni bozic PXL

Pravoslavni vjernici slave Božić. Proteklog dana okupljali su se u crkvama na bogoslužjima na kojima su posvećeni badnjaci

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović predvodio je bogoslužje u zagrebačkoj crkvi svetog Preobraženja Gospodnjeg.

Nakon svečane arhijerijske liturgije pročitana je božićna poruka srpskog patrijarha Irineja iz koje su izostavljeni dijelovi koji se odnose na pravoslavne vjernike u Hrvatskoj, na Kosovu, u Makedoniji i Crnoj Gori.

U patrijarhovoj poruci istaknuto je kako vjernike Srpske pravoslavne crkve u nekim slučajevima razdvajaju stotine tisuća milja, no unatoč tomu danas su bliži jedni drugima jer su svi velika svetosavska obitelj. Jedinstvo našeg roda, jedinstvo naše svetosavske crkve nema nitko pravo ugrožavati i dovoditi u pitanje, ističe Irinej te dodaje kako je svetosavska crkva bila i ostala trajni jamac i temelj duhovnog, crkvenog i nacionalnog jedinstva.

Mitropolit Pavlović predvodio je jučer i večernje bogoslužje. Poručio je da Božić trebamo shvaćati kao praznik mira, ljubavi i dobre volje. Za one koji su na vlasti, istaknuo je, trebamo se moliti. Jer nam osiguravaju uvjete za naš religiozni život i poredak te željeni mir koji želimo imati u srcima svojim, poručio je mitropolit Pavlović. Poručio je da Božić trebamo shvaćati kao praznik mira, ljubavi i dobre volje. Za one koji su na vlasti, istaknuo je, trebamo se moliti. Jer nam osiguravaju uvjete za naš religiozni život i poredak te željeni mir koji želimo imati u srcima svojim, poručio je mitropolit Pavlović. (HRT)