Pravila šminkanja osjetljivih očiju

Osjetljive oči zahtijevaju puno testiranja prije nego što odredite koji kozmetički proizvod vam najviše odgovara. Međutim, nema potrebe da očajavate, jer to znači da se ipak možete šminkati. Uz pravilnu tehniku, higijenu i proizvode možete imati našminkane oči a da pri tome izbjegnete crvenilo, svrbež i osip

Evo nekoliko praktičnih savjeta kako da našminkate osjetljive oči.

1. Održavajte četkice čistim
Prvo i osnovno pravilo koje morate imati na umu kada nanosite šminku na oči jest da održavate četkice za nanošenje čistim. Upotreba prljavih četkica može dovesti do infekcije, zato redovito perite četkicu blagim šamponom ili sapunom. Ostavite je da se sama osuši na čistom ručniku ili krpici.

2. Izaberite pravu marku
Ukoliko imate osjetljive oči, to ne znači da se ne možete šminkati, samo trebate izabrati kozmetičku marku koja ima proizvode isključivo za osjetljive oči. Na tržištu ih ima dosta, pa izaberite onu koja vama najviše odgovara, jer iskustva su različita. Ne mora značiti da će vam odgovarati svaka marka koja ima kolekciju za osjetljive oči.

3. Kremasta sjenila
Praškasta sjenila za oči mogu predstavljati pravi problem za žene s osjetljivim očima. Preporučujemo vam da zato isprobate kremasta sjenila, koja ne mogu upasti u oko prilikom nanošenja kao ta praškasta. Najbolje bi bilo da izbjegavate svjetlucava sjenila, koja u sebi imaju šljokice, jer one najlakše dovode do iritacije.

4. Ne iscrtavajte unutrašnju liniju oka
Profesionalni šminkeri preporučuju da koristite bijelu olovku za oči i njome iscrtate unutrašnju liniju oka kako bi ono vizualno izgledalo veće. Ovo možda dobro izgleda, ali nije primjenjivo kod žena s osjetljivim očima. Nanosite olovku za oči isključivo s vanjske strane trepavica.

5. Obavezno uklonite šminku s lica
Svima nam se ponekad dogodi da smo zaboravili skinuti šminku, ali ovo se nikako ne smije dogoditi osobama s osjetljivim očima. Obavezno uklonite svaki trag šminke i pri tome koristite blago sredstvo za čišćenje lica.

6. Redovno mijenjajte kozmetičke proizvode
Znamo da nije praktično bacati šminku koju niste potrošili do kraja, ali često se događa da ona predugo stoji u vašem neseseru. Koliko god se trudili da je održavate čistom, uvijek postoji rizik od bakterija. Redovno mijenjajte kozmetiku kako biste izbjegli iritaciju.

7. Čiste ruke
Osjetljive oči zahtijevaju nježan dodir. Kao što je bitno da koristite čiste četkice prilikom šminkanja, isto tako je važno da svaki put prije nanošenja šminke dobro operete ruke. Preko ruku se najlakše prenose bakterije i zato je higijena ruku izuzetno bitna. Također, trudite se da tijekom nanošenja ili skidanja šminke ne trljate oči.

8. Pažljivo izaberite maskaru
Izbjegavajte maskare koje su osmišljene da dodatno produže trepavice, jer će njihova vlakna, gotovo sigurno, iziritirati osjetljive oči. Možda bi bolje rješenje od maskare bila boja za trepavice, ali prije nego što je nanesete, obavezno napravite test. Ako prilikom testa dođe do iritacije, nemojte je koristiti.
Izvor: Ljepotaizdravlje.hr