Praćenje desetaka milijuna Amerikanaca tek je vrh sante leda

Hemera

Hemera

Britanski Guardian jučer je donio izvještaj u kojemu stoji da američka sigurnosna agencija NSA godinama prikuplja sve telefonske kontakte desetaka milijuna američkih građana na temelju tajnog sudskog naloga telefonskoj kompaniji Verizon, što je podiglo prilično prašine u SAD-u gdje američkog predsjednika Baracka Obamu u posljednje vrijeme trese nekoliko afera

Guardian je donio i faksimil sudskog naloga, a novinari Washington Posta dobili su potvrdu da je originalan.

Guardian logički zaključuje da je to vrlo vjerojatno tek vrh sante leda, budući da prijašnja izvješća govore kako je NSA do sada prikupljala takve podatke od svih većih mobilnih operatera. Tako su zviždač telekomunikacijske kompanije AT&T Mark Klein, kao i zviždači iz NSA William Binney i Thomas Drake, u nekoliko ranijih prilika kazali da je NSA prikupljala ne samo kontakte većine američkih građana, nego je snimala sve njihove elektronske komunikacije. Busines Insider podsjeća i na izvještaj Jamesa Bamforda iz časopisa Wired u kojemu je naveo da je NSA unajmila tajnovite ljude sa snažnim vezama s izraelskim tajnim službama kako bi uspostavili 10 do 20 soba za snimanje podataka na ključnim komunikacijskim točkama u SAD-u.

Binney, jedan od najboljih matematičara i šifranata u povijesti NSA kako ga opisuje Business Insider, dao je krajem 2001. godine otkaz u službi nakon 32 godine rada jer “više nije mogao ostati kada je shvatio da NSA krši Ustav”. Objasnio je da je NSA još od terorističkog napada 2001. godine pokrenula tajni program prikupljanja svih podataka koji se prenose elektronskim putem – telefonske razgovore, e-mailove, društvene mreže, bankovne podatke te podatke o putovanjima “kako bi mogli pratiti što ljudi rade i s kim to rade”.

Binney zna što priča, budući da je izradio originalni softver koji u realnom vremenu identificira povezivanje između pojedinaca na temelju njihovih elektronskih komunikacija. “Iz tih bi podataka mogao iščitati čitav vaš život”, kazao je Binney dokumentaristici Lauri Poitras dok je istraživala dvije milijardi dolara vrijedno postrojenje NSA za pohranu podataka u gradu Bluffdale u Utahu. “Ovo je nešto što bi KGB, Stasi i Gestapo voljeli da su imali, postoji velika opasnost da klizimo prema totalitarnoj državi”, rekao je tom prilikom Binney.

Iz Obamine administracije kazali su da sudski nalog ne omogućava istražiteljima da slušaju sadržaj telefonskih razgovora, već samo da utvrde telefonske brojeve koji su kontaktirali, te dužinu trajanja razgovora. ” Ti podaci ključni su za zaštitu nacije od terorističkih prijetnji SAD-u”, poručeno je iz Bijele kuće.

Činjenica je da su američki građani u strahu nakon terorističkih napada 2001. godine pristali na smanjenje svojih ljudskih prava kao što je pravo na privatnost, ali je ova afera podigla prilično prašine budući da su se do sada tješili mišlju da se prate uglavnom osobe osumnjičene za terorizam. Pokazalo se da su vladi dobitnika Nobelove nagrade za mir uglavnom svi sumnjivi , a George Orwell vjerojatno ne bi bio pretjerano sretan što je imao pravo. (Poslovni.hr)