Vojin Maštruko, stalni sudski vještak za balistiku i mehanoskopiju, dobio je novi zadatak. Pomoću 3D rekonstrukcije treba pomoći u rasvjetljavanju ubojstva Hrvoja Turibaka (24)
Ubojstvo Ivane Hodak
Učinit će to na temelju tragova i dokaza prikupljenih očevidom u stanu u Gervaisovoj 12, gdje je mladić ubijen oštrim predmetom prošle subote u poslijepodnevnim satima. Pokušat će to relativno novom metodom, a radi se o analizi krvnih mrlja pomoću koje se može potpuno rekonstruirati kretanje žrtve nakon što je ranjena.
Ovu tehniku Maštruko je koristio i pri rekonstruiranju ubojstva Ivane Hodak. Također ono što se istražitelji nadaju jest da Maštruko uz pomoć svojega sofisticiranog programa uspije potvrditi i isključiti međuodnos ubojice i žrtve, najviše odnos njihovih međusobnih visina. Poznato je da je Tomislav Turibak bio rastom niži od svojega ubijenog brata, pa bi 3D rekonstrukcija mogla policijske sumnje ili u jednom dijelu potvrditi ili, pak, apsolutno isključiti.
MUP potražio pomoć
Činjenica da je MUP potražio pomoć nezavisnog vještaka Maštruka govori u prilog sumnjama da policajci u pogledu dokaza i općenito rasvjetljavanja tog slučaja okreću novu stranicu te će uz pomoć tehnologije koja se dosad u više teških slučajeva pokazala učinkovitom pokušati testirati neke od svojih sumnji. Tomislav Turibak, brat pokojnog Hrvoja, bio je osumnjičen za ubojstvo, ali je nakon isteka roka za zadržavanje morao biti pušten s obzirom na to da je DORH odbio pokrenuti kazneni progon protiv osumnjičenog.
Maštruko je svojim poznatim forenzičkim trodimenzionalnim rekonstrukcijama sudjelovao u istraživanjima ubojstava Ivane Hodak, krvavog razbojstva u Fini, kornatske tragedije i u 40-ak drugih velikih policijskih slučajeva.
Kriminalistički vještak
Maštruko je dvadeset godina radio kao kriminalistički vještak za balistiku i mehanoskopiju u Centru za kriminalistička vještačenja MUP-a, od jeseni 2004. godine radi kao samostalni sudski vještak za balistiku i mehanoskopiju te surađuje s prvim hrvatskim nezavisnim forenzičnim laboratorijem DAN-JAR u Zagrebu.
Od jeseni 2005. radi kao nezavisni stalni sudski vještak za balistiku i mehanoskopiju, kemijsko-fizikalna vještačenja i forenzične trodimenzionalne rekonstrukcije i registriran je u Županijskom sudu u Zagrebu.

Izvor: Davor Butorac, Marin Dešković/Jutarnji.hr

Akademija-Art