Poziv za sudjelovanje na „Zagrebačko proljeće ateljea”

zg proljece ateljea-2013 plakat

zg proljece ateljea-2013 plakat

Manifestacija će se održati od 17. do 21. travnja 2013. (Pravo na sudjelovanje imaju svi članovi HDLU-a, i oni koji nisu platili članarinu. Svi institucionalni ateljei koji djeluju u sklopu muzeja imaju pravo sudjelovati. Svi ne članovi HDLU-a imaju pravo na prijavu, ali će biti selekcionirani (osim članova drugih strukovnih udruga).

Umjetnici mogu predložiti u kojem će vremenu biti otvoreni u periodu od 17. do 21. travnja (iako bi bilo idealno da su otvoreni u periodu između 11.00 i 19.00 sati).

Od umjetnika molimo da pošalju svoje puno ime i prezime, kontakt telefon, točnu adresu ateljea, dvije fotografije u JPEG formatu, zanimanje te da se navede ateljeu najbliža tramvajska ili autobusnu stanica.

Umjetnik koji prihvati poziv za sudjelovanje te navede otvoreno vrijeme svog ateljea, obavezuje se da će u navedeno vrijeme biti prisutan u ateljeu.

Krajnji rok za prijavu: 25. ožujka 2013.

Za informacije i prijave molim da se šalje na: tabulamilena@gmail.com (Milena Tabula).

Poziv za sudjelovanje na izložbi „Realna situacija” koja će se održati od 7. do 16. travnja 2013. (radovi umjetnika koji nemaju atelje) u galeriji Hrvatske pošte.

Umjetnik treba priložiti dvije fotografije (u JPEG formatu, što veće rezolucije) svog improviziranog radnog mjesta ili osobno dostaviti fotografije u HDLU te sve osobne podatke i kontakt.

Budite svjesni da se ovom tematskom izložbom nudi stvarna mogućnost da se Vaše pitanje ateljea pomakne s mrtve točke.

Krajnji rok za prijavu fotografija: 25. ožujka 2013.

Za informacije i prijave molim da se šalje na: leodjud@gmail.com (Leo Đud).

Elementi prvog izdanja „Proljeće ateljea”:

Što nudimo:

– 20 jumbo plakata diljem Zagreba.
– 5000 deplijana s adresama svih umjetničkih ateljea koji sudjeluju. Klasificirat će se po općinama grada Zagreba gdje će uz svaki navedeni atelje biti opisani podaci o najbližim tramvajskim i autobusnim stanicama, s reprodukcijama jednog umjetničkog djela, imenom i zanimanjem umjetnika te radno vrijeme ateljea.
– Prisutnost u tiskanim i elektronskim medijima.
– Tematska izložba „Realna situacija” u galeriji Hrvatske pošte (Jurišićeva 13) te okrugli stol.
– Nagrada „Izolirani talent” – samostalna izložba u renomiranoj galeriji Futura u Zagrebu. (U budućnosti, kada se skupe tri laureata te nagrade, izložba u jednoj gradskoj galeriji u Parizu).
– Na Trgu bana Jelačića info kućica, gdje se uz informacije mogu dobiti i deplijani.

VAŽNO: Svi koji imaju još neke prijedloge u vezi prvog izdanja i koji taj prijedlog mogu i samostalno realizirati ili su im potrebne druge informacije, e-poštom mogu se javiti na: salvellimarcpio@gmail.com (Marc Pio Maximilien Salvelli).

Na skupštini je jednoglasno prihvaćen prijedlog da počasni umjetnički direktor prvog izdanja „Proljeće ateljea” bude naš član i bivši predsjednik HDLU-a, kipar Ivan Kožarić te da simbolično otvorenje bude u njegovom ateljeu, jer je on prvi umjetnik koji umjetnički, institucionalno i kulturološki ima otvoreni atelje.

„Zagrebačko proljeće ateljea”
(Dani otvorenih vrata gradskih, privatnih i improviziranih ateljea)
Bienalna manifestacija

Zbog čega ta manifestacija i koji su joj ciljevi?

Kreativnost pretpostavlja prekid rutine kako bi se svjetovi oko sebe, a i oni svjetovi u nama, mogli vidjeti na novi način. Čovjek preko svog organizma ostvaruje kako povezanost, tako i komunikaciju interijernog i eksterijernog svijeta svoga postojanja i života. Tako bi se i HDLU, za svakog člana, trebao pozicionirati kao strukovni instrumentarij ovog maloprije izrečenog.

Manifestacija „Proljeće ateljea” na svoj specifičan i sublimativan način u funkcionalnoj stvarnosti inicira mogućnost da esencijalna i egzistencijalna dimenzija umjetnika bude percipirana u sinergiji društvenog konteksta aktualnog vremena i trenutka.

Uvijek kada želimo komunicirati nešto veliko i istinito ponajprije se moramo odlučiti biti otvoreni, otvoriti se prema svijetu i prema samima sebi. Ta kvaliteta omogućuje da se i svijet otvori prema nama i onomu što mu želimo komunicirati.

„Proljeće ateljea” je upravo taj altruističan poziv otvorenosti. Upućen kako umjetnicima, tako i publici zainteresiranoj za vizualnu umjetnost i otkrivanja skrivenih mjesta gdje ta umjetnost nastaje prije no što odlazi u „život” galerija, muzeja ili privatnih zbirki…

Grad Zagreb i HDLU s „Proljećem ateljea” dobivaju ne samo jedan novi kulturološki sadržaj, već i ispravljaju svoju odsutnost na europskoj mreži glavnih gradova što impulsiraju i takav vid događaja kako za publiku, tako i za turiste tih gradova i potencijalnih kupaca umjetnosti.

Ovim hit projektom, HDLU, u logičnom partnerstvu s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport, javnosti nudi uvid u čaroliju jednog od svojih najvećih blaga – mjesta gdje se stvara umjetnost te prekida praksu da samo izložbama pokazuje umjetnost.

Dakako, u Zagrebu već postoje neke parcijalne manifestacije otvorenih vrata ateljea, što je pohvalno. Međutim, nije pohvalno to što su nasuprot tome strukture Grada, medija i potencijalnog interesa javnosti izolirane, ignorirane i daleko od značaja kojeg one zaslužuju i kojima bi se Zagreb kao glavni grad mogao i morao ponositi u perspektivi svoje budućnosti u Europskoj uniji.

Sve članove HDLU-a, koji nisu te sreće da imaju atelje, pozivamo da predaju fotografije gdje stvaraju svoju umjetnost (kuhinje, sobe, kupaonice, podrumi itd.). U sklopu manifestacije „Zagrebačko proljeće ateljea” organizirat će se izložba pod nazivom „Realna situacija” te namjeravamo osnovati nagradu pod nazivom „Izolirani talent”.

Neka vas događaj o poskupljenju ateljea ne demotivira za ovu manifestaciju. Naprotiv, pokažimo ljepšu stranu svijeta, a imamo što i pokazati. Oni umjetnici čiji prostori ateljea nisu na nivou kvalitete njihovih talenata neka se ne srame pokazati ih posjetiteljima, a onim umjetnicima čiji ateljei ne odražavaju visoki nivo socijalizacije neka ne bude neugodno otvoriti svoja vrata, kao što nije neugodno njihovim kolegama u Madridu, Berlinu, Parizu, Rimu, New Yorku, Moskvi i Kijevu. Sve je to šarenilo i stvarnost ovog eksterijernog svijeta u kojemu smo mi umjetnici i u kojemu nemaju svi uvijek jednaku šansu. Želimo da se ovaj projekt percipira kao mogućnost šanse koja je i paralelno novi kulturni događaj, kako za umjetnike, tako i za građane i strukture grada Zagreba. To je neposredna prilika da se međusobno upoznaju i pomaknu horizonti umjetnosti te da nam prvo izdanje „Zagrebačkog proljeća ateljea” daje još mnogo takvih proljeća, kako u našem gradu, tako i u našim srcima. Jedan od budućih biti će naše partnerstvo s pariškim izdanjem slične manifestacije, a zašto ne i nacionalno izdanje – „Hrvatsko proljeće ateljea” te zajedničko izdanje na nivou svih glavnih gradova Europske Unije?! Na kraju ili na početku priče, tu je i budućnost Zagreba kao europske prijestolnice kulture…

Marc Pio Maximilien Salvelli