Povijesna presuda za “švicarce” – građani pobijedili banke!

Swiss-Franc

Swiss-Franc

Za više od 100 000 hrvatskih korisnika kredita vezanih za švicarski franak danas je povijesni dan. Prema nepravomoćnoj presudi Trgovačkog suda u Zagrebu, u sporu protiv osam hrvatskih banaka, pobijedili su građani

Sudac trgovačkog suda Radovan Dobronić pročitao je presudu u korist udruge Potrošač koja je osam hrvatskih banaka tužila zbog kredita u švicarskim francima, točnije valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope. U obrazloženju, međuostalim, stoji kako su banke krive – jer nisu utvrdile parametre izračuna kamatnih stopa, to jest kako to učinile – na štetu potrošača.

Kako je Dobronić objasnio, banke su povrijedile kolektivna prava i interese potrošača, u ugovorima su primijenile nepoštene i ništetne odredbe, nisu u cijelosti informirale i potrošače, radile su suprotno Zakonu o potrošačima i Zakonu o obveznim odnosima, te nisu pojedinačno pregovarale.

Tužitelju sad moraju platiti 441.875 kuna, te moraju preračunati glavnicu kredita u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatnu stopu. Sud je bankama zabranio da tako više postupaju.

S obzirom da je sud odlučio u korist građana, oni imaju pravo pojedinačnim presudama tražiti povrat preplaćenog novca.

Linić: “To je sad stvar banaka!”

Ministar financija Slavko Linić komentirao je jutrošnju nepravomoćnu presudu rekavši kako je to sada stvar banaka koju one same trebaju rješavati.

To je sada stvar banaka, neka one rješavaju takvu sudsku presudu, izjavio je Linić novinarima prije sjednice Vlade.

Upitan pak što je s njegovim prijedlogom zakona o potrošačkom kreditiranju, Linić je rekao da je zakon u proceduri te da će vjerojatno idući tjedan biti na Vladi.

Godinu dana ročišta

Prošlo je točno godinu dana od prvog ročišta u sporu protiv Zagrebačke, Privredne, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitske i Sberbanke koje je udruga Potrošač tužila zbog valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope.

U Hrvatskoj ima više od 100.000 korisnika kredita vezanih uz švicarski franak.
Ukoliko sudska odluka postane pravomoćna, ona se ne bi izravno odnosila na 25.000 onih koji su otplatili kredit, ali će oni moći pokrenuti individualnu tužbu. Sadašnji korisnici kredita također će individualno moći tužiti banke kako bi povratili preplaćene iznose. (HRT)