Potonula jedrilica kod Sestrunja; prekinuta potraga za 20-godišnjakom

Kod otoka Sestrunja jučer se nasukala motorna jedrilica biogradskih oznaka s pet članova posade koji su se iskrcali na otok, nakon čega je jedrilica potonula, izvijestilo je danas Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture
Jedrilica je isplovila iz zadarske marine prema otoku Istu, a oko 15,30 sati nasukala se na sjeverozapadnoj strani otoka Sestrunja. Voditelj brodice, 34-godišnji J.D. i još četiri člana posade, svi češki državljani, iskrcali su se na otok, a jedrilica u vlasništvu tvrtke Jetto d.o.o. uskoro je potonula uz obalu između rta Križa i uvale Travnika. U pomoć posadi jedrilice stiglo je plovilo zadarske Lučke kapetanije, koje ih je prevezlo u Zadar, gdje je voditelj brodice kažnjen s 5000 kuna zbog izazivanja pomorske nesreće.
Vlasniku jedrilice kapetanija će izdati nalog za vađenje jedrilice iz mora.
Ministarstvo napominje da na mjestu nesreće nema tragova onečišćenja.
Zbog jake bure, sinoć i jutros bilo je još nekoliko akcija spašavanja. Tako je sinoć nešto prije 23 sata primljen poziv u pomoć šest članova posade jedrilice koja se nasukala na Paklenim otocima kod Hvara. Lučka ispostava Hvar organizirala je odsukavanje.
Noćas oko tri sata radiovezom je uspostavljen kontakt s posadom jedrilice u Puntarskom zaljevu na kojoj je zbog jakog vjetra popustio vez. U pomoć im je stiglo plovilo za spašavanje "SeaHelp" u koje su se nešto prije šet sati ukrcala dva člana posade, a jedrilica je do daljnjega ostala na sidru.
Sat prije primljen je poziv osobe iz uvale Tihe u blizini Cavtata koja je bila svjedok nasukavanju jahte. Posada i nazočni u blizini mjesta nasukavanja motornu su jahtu u kratko su vrijeme uspjeli odsukati.
S Raba su, pak, oko šest sati stigle dvije dojave o jahti koja pluta između otoka Raba i otoka Dolfina. Pretpostavlja se da na jahti nema posade ni putnika.
Nešto prije sedam sati stigla je dojava iz Martinščice na otoku Cresu o gliseru koji vjetar i more nekontrolirano nose prema otoku Zeči.
Ministarstvo napominje kako zbog orkanske bure, posebice na sjevernom Jadranu, nije bilo moguće provjeriti sve dojave pa je, među ostalim, do daljnjega prekinuta potraga za nestalim 20-godišnjakom iz Sevete Nedjelje koji je jučer iz Selca otplovio u gumenjaku. Njegov prijatelj skočio je u more i otplivao do obale, a on je nestao. Gumenjak je pronađen u jednoj špilji na otoku Krku.

Foto: Stela Novotny/CROPIX
Izvor: Hina

Akademija-Art