Porin Classic – klasika i jazz za 5!


 

Najbolja djela i izvođači domaće klasike i jazza  pripremaju novi glazbeni užitak
 

Porin Classic, dodjela Diskografske nagrade Porin u kategorijama klasike i jazza, ove se godine održava 14. svibnja – još jednom u „hramu glazbe“, KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.
 
Za ovu se priliku pripremaju nova iznenađenja: simfonijski orkestar najveće je i najreprezentativnije izvođačko tijelo u klasičnoj glazbi.  Priredba koja predstavlja ono najbolje od umjetničke glazbe ne može proći bez njega i zato je „domaćin“ večeri Simfonijski orkestar HRT-a. To je akter koji ne silazi s pozornice, igrajući sam ili prateći soliste – ne samo one klasične glazbe, nego i jazza.  To je mjera zvuka za veliki Lisinski – mjera za Porin Classic! 

Osim što će doznati imena dobitnika Porina u kategorijama klasike i jazza, publika će uživati i u rijetkim poslasticama:  prva od njih zasigurno je nastup Radovana Vlatkovića.  Hornist svjetskog  glasa tom će prilikom dobiti Porin za životno djelo. Publika Lisinskog – ali i izravnog prijenosa priredbe na Hrvatskoj televiziji i radiju – uvjerit će se s koliko pokrića to važno priznanje odlazi u njegove ruke. Nekadašnji zagrebački student i dugogodišnji prvi hornist Simfonijskog orkestra Berlinskog radija, danas je profesor u Salzburgu, Madridu, Zürichu i Londonu. O tom solistu iznimne karijere s koncertima po cijelom svijetu glazbena kritika s oduševljenjem piše da iz „teškog instrumenta izvlači božanski zvuk“ .

Boje klasike te će večeri „braniti“ i mladi pijanist Bruno Vlahek.  Kad je nedavno proglašen najboljim studentom klavira na Visokoj glazbenoj školi u Madridu,  priznanje mu je uručila španjolska kraljica Sofija osobno.  Zvijezda u stalnom usponu ujedno je i iznimno plodan i uspješan skladatelj. Institut hrvatske glazbe Vas poziva da ga svakako poslušate uživo.

I predstavnici jazza na Porin Classicu su izvanserijski talenti: udaraljkaš i vibrafonist Šimun Matišić plijeni pozornost  tehničkom razinom izvedbe, visokom za svaku a ne samo njegovu dob od 16 godina. Prvi je koncert imao sa samo četiri godine pa više i nije „nada“ nego glazbenik s ozbiljnom karijerom,  sudimo li po snimljenom albumu, osvojenoj nagradi Judita te broju koncerata koje je odsvirao i emisija u kojima se pojavio.

Povezivanje vrhunskih glazbenika koji nikada ranije nisu zajedno nastupili već postaje tradicija Porina Classic. Zato s velikim uzbuđenjem iščekujemo i trio jazz dama:  vrsne pjevačice Helena Bastić, Lela Kaplowitz i Valerija Nikolovska pripremaju izvedbu koja će zasigurno dugo ostati u ušima publike.

Još jedna atrakcija jazzerskog dijela večeri bit će nastup pijanističkog virtuoza Davida Gazarova.  Njemački državljanin, rođen u Azerbajdžanu a trajno nastanjen u Hrvatskoj, često nastupa s mješovitim programom klasike i jazza.  Tako će se na Porin Classicu osjećati „kao doma“. 

Pridružite se voditelju priredbe Draženu Siriščeviću i vrsnim umjetnicima u glazbenom užitku  jer Porin Classic u Lisinskom doista jest drugo ime za najbolju domaću klasiku i jazz. Priredba je stoga ove godine sufinacirana sredstvima Grada Zagreba.

Pratite sve o Porinu na www.porin.info

Institut hrvatske glazbe

Akademija-Art