Beč – Lichtenstein Museum

od 3. prosinca 2010 – 26. travnja 2011.

Bečki dvorski život je za vrijeme vladavine Marije Terezije doživio svoj vrhunac, i to prije svega zahvaljujući baroku, rokokou i prosvjetiteljstvu koje se još nalazilo u samim začecima.

To se jasno ocrtava i u razvoju porculana. Porculan se dao relativno lako oblikovati te je uvijek iznova omogućavao stvaranje novih oblika i figura, a prije svega postizanje razigranih detalja rokokoa, zbog čega je i postao najprikladniji materijal za prikazivanje dvorski aktivnosti.
Porculanske su figurice u razdoblju od 1740. do 1780. služile za dekoraciju prostorija i svečanih stolova, kao i za razonodu gostiju.

Kao važni svjedoci vremena porculanske figurice prikazuju dvorski svijet te epohe, isto kao i tadašnje događaje u Beču. One na trodimenzionalan način ocrtavaju i tadašnju modu sa svom njezinom kićenošću, seoski život te zanate koji su bili tipični za to vrijeme.

Izložba obuhvaća ukupno 250 figurica iz privatne zbirke bečke galeristice Elisabeth Sturm – Bednarczyk, no veliki broj predmeta potiče iz zbirke Veljka Martona, čijoj je zbirci nedavno u istom muzeju bila posvećena i samostalna izložba, te iz drugih europskih zbiraka. Posebna zanimljivost su figurice koje potiču iz zbirke praškog Muzeja za umjetnost i obrt, a u okviru bečke izložbe će biti po prvi puta javno izložene.

Ivana Ćosić
ivana.cosic@compresspr.hr

Akademija-Art.hr
07.02.2011.