POPUP2 / Izložba “Bajssek – biciklističke mape grada Osijeka ” Lea Vinkovića

 

Bajssek – biciklističke mape grada Osijeka

 
Otvorenje druge izložbe POPUP projekta Bajssek – biciklističke mape grada Osijeka mladog osječkog dizajnera Lea Vinkovića u petak 25. svibnja 2012. u 19 sati u kreativno-izlagačkom prostoru  POPUP-a – Sunčana ulica 16, Osijek
 
Projekt je nastao na Sveučilištu u Zagrebu u sklopu diplomskog studija Dizajna pri Arhitektonskom fakultetu.
Bajssek je ime projekta biciklističkih mapa grada Osijeka kojem je cilj oživjeti zaboravljene i nedovoljno iskorištene gradske punktove. Biciklističke mape su podjeljene na dvije rute – ruta kulture (K) i ruta rekreacije (R).
Rute su osmišljene kao edukacijske, nudeći ‘stanice’ na kojima će biciklisti moći upoznati i razgledati bogatu kulturnu baštinu grada, pretvarajući zapostavljene dijelove grada u zanimljive turističke atrakcije koje će doprinijeti jedinstvenoj promociji grada Osijeka i njegove turističke ponude.
Mape imaju ucrtane rute s označenim stanicama za razgledanje, naznačenim smjerom kretanja, te kratkim edukacijskim tekstom koji opisuje pojedinu građevinu ili spomenik. Kratki opis na mapama nudi osnovne informacije o objektu, kao npr: stilsko razdoblje kojem pripada, godinu izgradnje, ime arhitekta ili osobe zaslužene za podizanje građevine.
Svaka Ruta ima naznačenu dužinu te vrijeme potrebno za obilazak.
Prilikom smišljanja naziva (brenda) projekta cilj je bio stvoriti jedinstvenu riječ koja se lako pamti, izgovara, te zvuči originalno i zabavno.
Bajssek je proizašao iz lokalnog osječkog naziva za bicikl (Bajs), te starog naziva Osijeka (Essek) koji je nastao u vrijeme Austro-Ugarske.

Leo Vinković, rođen je 1986. godine u Osijeku. Školu Primijenjenih umjetnosti i dizajna, smjer grafički dizajn završio je 2005. godine u Osijeku. Nakon obrazovanja u Osijeku svoje školovanje nastavlja 2005. godine u Zagrebu na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, gdje je završio preddiplomski Studij 2009., te diplomski Studij dizajna 2011. godine – smjer Vizualne komunikacije. Veći dio fakultetskog obrazovanja bio je stipendist Mit dizajn studija iz Osijeka u kojem je nakon diplome i zaposlen. Sudjelovao je na izložbama, natječajima i radionicama, a 2008. godine nagrađen je Grand Prix-om (velikom nagradom) 43. zagrebačkog salona za rad grupe autora s Radionice dizajna interakcija u Splitu – javni prostor.

Akademija-Art